«Εκστρατεία υπονόμευσης και συκοφάντησης» του έργου της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τα «θιγόμενα συμφέροντα» κατήγγειλε χθες στη Βουλή ο πρόεδρός της κ. Σ.Ζησιμόπουλος. Την ίδια στιγμή, όπως ανέφερε, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μεγάλος αριθμός αυτεπάγγελτων ελέγχων σε σειρά σημαντικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως τα λιπάσματα, η χαλυβουργία, τα τσιμέντα, το υγραέριο, η λιανική τραπεζική, τα φυτοφάρμακα, το βρεφικό γάλα, η μπίρα, οι μαργαρίνες και τα απορρυπαντικά, καθώς και οι παιδικές πάνες, τα άλευρα, το ρύζι, τα καλλυντικά και τα ξυριστικά είδη, ενώ εκκρεμούν και επιπλέον καταγγελίες οι οποίες εξετάζονται.

Λίγο πριν από το πέρας της δεύτερης θητείας που διανύει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού ο κ. Ζησιμόπουλος, αίσθηση προκάλεσε η έκκλησή του προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να στηρίξουν το έργο της καθώς «βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο,ενώ υφίσταται εκ νέου σοβαρές πιέσεις μέσω των οποίων επιδιώκεται η απαξίωση του θεσμού και η κάμψη του ηθικού του προσωπικού της», όπως κατήγγειλε. «Η Επιτροπή έχει ανοίξει αυτή τη στιγμή πολλά μέτωπα με ισχυρότατα οικονομικά συμφέροντα» τόνισε ο κ. Ζησιμόπουλος, επισημαίνοντας ότι «τα θιγόμενα συμφέροντα οργανώνουν και συντηρούν εκστρατείες υπονόμευσης ακόμη και μέσω του Διαδικτύου,ενώ τελευταία τείνουν να γενικευθούν οι μηνύσεις και οι απειλές μηνύσεων ως μέσου άσκησης ψυχολογικής πίεσης στο προσωπικό της ανεξάρτητης Αρχής». Ενδεικτικά αναφέρθηκε στην περίπτωση του προέδρου των ακτοπλόων, ο οποίος έχει υποβάλει δύο μηνύσεις εναντίον του «επειδή έγινε έλεγχος από τις υπηρεσίες της Επιτροπής και βγήκε εισήγηση η οποία ενδεχομένως δεν είναι αρεστή», όπως είπε ο ίδιος.

Σχετικά με τους εν εξελίξει ελέγχους, ο απερχόμενος πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού σημείωσε ότι στον τομέα του χάλυβα διενεργήθηκε αυτεπάγγελτος έλεγχος σε όλες τις σχετικές βιομηχανίες και ότι στην παρούσα φάση ελέγχονται οι σκληροί δίσκοι που αντιγράφηκαν και τα έγγραφα τα οποία συγκεντρώθηκαν από τις υπηρεσίες ελέγχου. Μάλιστα, όπως είπε, ενώ καλούνται εκπρόσωποι των εταιρειών «δεν έρχονται αλλά στέλνουν εξώδικα».

Οσον αφορά την υπόθεση των τσιμέντων, ο κ. Ζησιμόπουλος τη χαρακτήρισε «πολύ μεγάλη», υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει επικεντρωθεί μόνο στις μεγάλες βιομηχανίες, αλλά έχει επεκταθεί και στις επιχειρήσεις σκυροδέματος. Πάντως είναι ενδεικτικό των αποτελεσμάτων των δράσεων της Επιτροπής το γεγονός ότι στη γνωστή υπόθεση περί «καρτέλ» γάλακτος «οι εταιρείες που είχαν ενοχοποιηθείδεν μείωσαν τις τιμές,αντιθέτως εμφανίστηκαν στην αγορά προϊόντα χαμηλότερης τιμής». Πρόσθεσε πάντως ότι η κατάσταση βελτιώνεται καθώς μειώνεται σημαντικά το ποσοστό αποδοχής των αιτήσεων αναστολών που υποβάλλουν οι εταιρείες στο Εφετείο. Ηδη από τα πρόστιμα ύψους 75.000.000 ευρώ έχουν καταβληθεί τα 35.000.000 ευρώ, ενώ η εισήγηση της Επιτροπής θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου.

Αναφερόμενος εξάλλου στην υπόθεση των καυσίμων σημείωσε ότι το πόρισμα έχει σταλεί στον υπουργό, ο οποίος θα πρέπει ως τις 17 Δεκεμβρίου να το αποδεχθεί ή να το τροποποιήσει. Επίσης, η Επιτροπή ολοκληρώνει την έρευνά της σχετικά με τα ελαιουργεία, ενώ στο στάδιο της συγγραφής της απόφασης βρίσκεται η υπόθεση του καφέ.