Oλοένα υψηλότερα πάει το ευρώ έναντι του δολαρίου και της στερλίνας. Οι δηλώσεις του ευρωτραπεζίτη Γιούργκεν Σταρκ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει πολλά περιθώρια κινήσεων μετά την ιστορική μείωση κατά 0,75% των επιτοκίωνκλειδιών του την περασμένη εβδομάδα, και ότι αν υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις στο κόστος δανεισμού αυτές θα είναι μικρές, έκαναν τούρμπο το ενιαίο νόμισμα. Εκτινάχθηκε σε νέα ύψη-ρεκόρ έναντι του βρετανικού νομίσματος, στις 89,090 πένες, ενώ τα στοιχήματα στις αγορές παίζουν ότι σύντομα η ισοτιμία ευρώ- στερλίνας θα είναι 1 προς 1. Επίσης έναντι του δολαρίου έκανε άλμα από τα 1,30 δολάρια και ξεπέρασε τα 1,34 δολάρια. Σε αντίθεση με τις αγορές συναλλάγματος, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν είχαν καμία διάθεση χθες. Αλλες έκλεισαν με οριακές απώλειες, όπως η Φραγκφούρτη και το Παρίσι που έπεσαν 0,78% και 0,43%, αντίστοιχα, και άλλες έκλεισαν με οριακή άνοδο, όπως το Λονδίνο και το Τόκιο που ανέβηκαν 0,49% και 0,70%, αντίστοιχα. Ακεφη και η Wall Street. Και οι τρεις χρηματιστηριακοί δείκτες- Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaqέχαναν από 0,70% ως και 1% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών.

Επισημαίνεται ότι μετά τις δηλώσεις του κ. Σταρκ τα προθεσμιακά συμβόλαια επιτοκίων έδειξαν πως η αγορά προβλέπει ότι τα βασικά επιτόκια δανεισμού στη ζώνη του ευρώ δεν θα πέσουν χαμηλότερα από το 1,75%- ενώ από την περασμένη Πέμπτη έχουν διαμορφωθεί στο 2,5%. Αντίθετα, τα επιτόκια των αντίπαλων νομισμάτων εκτιμάται ότι θα πάνε σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Τα χθεσινά στοιχεία από τη Βρετανία, δίνοντας ακόμη χειρότερη εικόνα ως προς τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας, ενίσχυσαν τις εκτιμήσεις ότι τα επιτόκια της στερλίνας θα μειωθούν κατά 75 μονάδες βάσης, ενδεχομένως και κατά 1% στην πρώτη συνεδρίαση του νέου έτους, τον Ιανουάριο.

Στη Wall Street οι χρηματιστηριακοί δείκτες έχαναν από 0,70% ως και 1% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο RΕUΤΕRS/ΒRΕΝDΑΝ ΜCDΕRΜΙD

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία της Ομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών, οι παραγγελίες στα εργοστάσια συνέχισαν να συρρικνώνονται παρά τη μεγάλη πτώση της αξίας της στερλίνας κατά 20% τον τρέχοντα χρόνο. Βούτηξε επίσης ο κατασκευαστικός τομέας, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τον φέρνουν γύρω στο 2,8% τον Νοέμβριο από τα ύψη-ρεκόρ του 4,4% τον Αύγουστο. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί 1% επί ετησίας βάσεως τους τελευταίους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ είχε συρρικνωθεί 2% επί ετησίας βάσεως και το τρίτο τρίμηνο.

Και τα επιτόκια του δολαρίου αναμένεται ότι θα οδηγηθούν στο μηδέν από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed). Τα έχει ήδη μειώσει στο 1%, σε επίπεδα δηλαδή τα οποία είναι τα χαμηλότερα του τελευταίου μισού αιώνα, και αναμένεται ότι στη συνεδρίαση της προσεχούς εβδομάδας θα τα μειώσει τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, έως και 75 μονάδες βάσης. Να σημειωθεί ότι τα χθεσινά στοιχεία έδειξαν απρόσμενα μεγάλη διεύρυνση του αμερικανικού εμπορικού ελλείμματος τον Οκτώβριο, με συνέπεια οι οικονομολόγοι να εκτιμούν ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει να βυθίζεται. Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 1,1% τον Οκτώβριο, με συνέπεια να διαμορφωθεί στα 57,2 δισ. δολάρια, ενώ αναμενόταν συρρίκνωση στα 53,5 δισ. δολάρια, καθώς η ραγδαία εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας πλήττει για τρίτο κατά σειρά μήνα τις εξαγωγές. Επιπλέον η σημαντική ισχυροποίηση του δολαρίου το διάστημα Ιουλίου- Νοεμβρίου- είχε φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας στις 21 Νοεμβρίου- κατέστησε ακριβότερα τα αμερικανικά προϊόντα.