Εν μέσω έντονων διαφορών σε ό,τι αφορά την αύξηση των κρατικών δαπανών για την αντιμετώπιση της ύφεσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν διάθεση συμβιβασμού καισήμερα αναμένεται να εγκρίνουν την πρόταση της Κομισιόν για πακέτο ύψους 200 δισ. ευρώ.

Τη συμφωνία προανήγγειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Πέμπτης.

«Συμφωνούμε όλοι» είπε μετά το δείπνο των Ευρωπαίων ηγέτων στο οποίο κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ύφεση και οι προσπάθειες για ανάκαμψη.

Ερωτώμενος εάν η συμφωνία αφορά στο στόχο του 1,5% του ΑΕΠ (200 δισ. ευρώ), απάντησε θετικά: «Στηρίξαμε τις τράπεζες, πήραμε πρωτοβουλίες στήριξης των εταιρειών, τώρα όλα εξαρτώνται από τη στάση των πολιτών» σημείωσε.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο Βέλγος πρωθυπουργός, Ιβ Λετέρμ. «Κατ’ αρχήν ναι» απάντησε στην ερώτηση για το αν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Η συμφωνία για τα 200 δισ. ευρώ δεν είναι δεσμευτική για τα κράτη-μέλη, αλλά θέτει ένα -μάλλον χαλαρό- πλαίσιο για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν.

Η Γερμανία αντιδρά στη μεγάλη αύξηση των κρατικών δαπανών και τη διεύρυνση των ελλειμμάτων, ενώ δεν θέλει να χρηματοδοτήσει τα σχέδια στήριξης άλλων -οικονομικά ασθενέστερων- κρατών.

Γαλλία και Βρετανία είναι στο αντίπαλο «στρατόπεδο», με το Παρίσι να επιμένει στη «γενναία» χρηματοδότηση των σχεδίων στήριξης, ακόμα και αν αυξάνονται τα ελλείμματα των προϋπολογισμών πάνω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας.

Αλλωστε, το γαλλικό έλλειμμα προβλέπεται ότι θα σκαρφαλώσει στο 3,9% του ΑΕΠ το 2009.

ΔΝΤ: Ύφεση το 2009

Η οικονομική κρίση είναι «παγκοσμιοποιημένη» και καμία χώρα δεν θα γλιτώσει από τις επιπτώσεις της, που θα είναι χειρότερες το 2009 σε σχέση με φέτος, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, κατά τηνεπίσημη επίσκεψή τουστην Κόστα Ρίκα, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

«Το 2008 ήταν μια χρονιά δύσκολη για την παγκόσμια οικονομία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι το 2009 θα είναι καλύτερο» είπε.

«Αυτό ισχύει παντού, σε όλο τον κόσμο, στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη, το ΔΝΤ προβλέπει αρνητική ανάπτυξη για την επόμενη χρονιά» υπογράμμισε.