«Φαινόμενα διαφθοράς και παράνομων συναλλαγών προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και αμαυρώνουν την εικόνα του υπουργείου Οικονομικών» . Αυτό δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντ.Μπέζας απευθυνόμενος στους εφοριακούς υπαλλήλους κατά τη διάρκεια του 23ου τακτικού συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, ενώ τους προειδοποίησε λέγοντας ότι « ο καθένας φέρει ατομική ευθύνη για τις πράξεις του και για αυτή την ευθύνη κρίνεται ». Επίσης ανέφερε ότι τα παραπάνω φαινόμενα ζημιώνουν το δημόσιο συμφέρον, προκαλούν τα δημόσιο αίσθημα και αμαυρώνουν την εικόνα του υπουργείου και του κλάδου των εφοριακών και είναι αναντίρρητα καταδικαστέα.

Ο ίδιος πάντως αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας δήλωσε ότι η περίοδος αυτή είναι ιδιαίτερα δύσκολη για την οικονομία τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σύμφωνα με τον ίδιο, « εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση που επηρεάζει την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Τα προβλήματα ξεπέρασαν τις δυνατότητες των επιμέρους οικονομιών. Αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η ευρωζώνη ως σύνολο βρίσκονται ήδη σε ύφεση.O αριθμός των ανέργων στην Ευρώπη προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,7 εκατ.ευρώ άτομα,αν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η «η ελληνική οικονομία αντιστέκεται».

Για τη διεξαγωγή φορολογικών ελέγχων ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι στην τελική ευθεία η πρόσληψη 1.000 ατόμων τα οποία θα καλύψουν κενές θέσεις σε εφορίες, τελωνεία, κεντρικές υπηρεσίες κ.λπ. προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Σήμερα διεξάγονται διασταυρώσεις για τις επιχειρήσεις που δεν αποδίδουν ΦΠΑ, για τη μη απόδοση του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών και άλλων παρακρατούμενων φόρων, για αποκλίσεις μεταξύ αγορών και πωλήσεων βάσει των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών, ενώ έχουν δημιουργηθεί νέες εφαρμογές της διαδικτυακής πύλης Τaxisnet, όπως η υποβολή δηλώσεων Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, η υποβολή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ και η υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών. Με την ολοκλήρωση του νέου Τaxisnet, το 95% των συναλλαγών των πολιτών με τις εφορίες θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, ενώ έχει ολοκληρωθεί η περιφερειακή υποδομή για τη διανομή 2.800 ηλεκτρονικών υπολογιστών και 1.700 laptops.

Παράταση για τις συγκεντρωτικές

Παρατείνεται ως τις 9 Ιανουαρίου 2009 ανεξαρτήτως καταληκτικού ψηφίου ΑΦΜ, η προθεσμία υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατώνπρομηθευτών για περίπου 800.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες. Παράλληλα, σε απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι στις συγκεντρωτικές καταστάσεις δεν θα περιληφθούν, η συνολική αξία των συναλλαγών που αφορούν λιανικές πωλήσεις, καθώς και η συνολική αξία των συναλλαγών για τις οποίες δεν υπάρχει υποχρέωση υποβολής στοιχείων για διασταύρωση, δεν συμπεριλαμβάνονται για διασταύρωση συναλλαγές μεταξύ επαγγελματιών και επιχειρήσεων εφόσον η αξία ενός εκάστου στοιχείου δεν υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ.