ΤΕΜΠΜΕ

Αιτήσεις από 15 Δεκεμβρίου για δάνεια σε μικρομεσαίους

Αιτήσεις από 15 Δεκεμβρίου για δάνεια σε μικρομεσαίους | tovima.gr

Στις 15 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει τελικά το πρόγραμμα του Ταμείου Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) ενίσχυσης της ρευστότητας των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω των επιδοτούμενων προγραμμάτων, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας, ο οποίος πλέον συνέδεσε το πρόγραμμα με την αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες ταραχές σε δεκάδες καταστήματα.

Οπως είναι γνωστό, όλες οι τράπεζες τελικά ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα, αλλά πολλοί φορείς γκρινιάζουν για απροθυμία των πιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν τους «μικρούς» της αγοράς. Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στις νέες δράσεις είναι:

1. Η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει το 80% των άτοκων δανείων ως 350.000 ευρώ.

2. Για το υπόλοιπο 20% του δανείου για το οποίο δεν εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ η τράπεζα δεν θα αναζητεί περαιτέρω εξασφαλίσεις από τις επιχειρήσεις.

3. Η προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ θα καταβάλλεται απευθείας από την επιχείρηση και θα φθάνει το 1% της εγγύησης.

4. Η διάρκεια της εγγύησης και της επιδότησης επιτοκίου θα είναι τριετής.

5. Το επιτόκιο των δανείων θα είναι EURIBOR + 2,1 μονάδες.

6. Το ΤΕΜΠΜΕ θα επιδοτεί το σύνολο του επιτοκίου σε διάρκεια τριών ετών.

7. Τα δάνεια αυτά δεν δύνανται να ξεπερνούν το 30% του μέσου κύκλου εργασιών της εταιρείας των τελευταίων τριών ετών.

«Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά στοχευμένο. Στη χώρα μας λειτουργούν 875.000 επιχειρήσεις που απασχολούν από μηδέν ως 49 άτομα. Με άλλα λόγια, οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα για να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους με άτοκα δάνεια αποτελούν το 98% του συνολικού αριθμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι συνολικοί τζίροι τους ανέρχονται σε 140 δισ. ευρώ ετησίως και απασχολούν το 74% του συνολικού εργατοϋπαλληλικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα της χώρας, δηλαδή περίπου 1.250.000 εργαζομένους» είπε χθες ο κ. Φώλιας παρουσιάζοντας το πρόγραμμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk