Συμπόσιο με θέμα την καταγραφή της Ιστορίας

Επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Από ποιον, για ποιον και πώς γράφεται η Ιστορία» διοργανώνει σήμερα και αύριο η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, τηλ. 210 3639.979 και 210 6795.000). Τη σημερινή πρώτη ημέρα του συμποσίου (ώρα έναρξης 18.30) ομιλούν οι Γιάννης Μουρέλος («Ο ιστορικός ερευνητής αντιμέτωπος με τη συνείδησή του»), Ιάκωβος Μιχαηλίδης («Οψεις …

Συμπόσιο με θέμα την καταγραφή της Ιστορίας | tovima.gr

Επιστημονικό συμπόσιο με τίτλο «Από ποιον, για ποιον και πώς γράφεται η Ιστορία» διοργανώνει σήμερα και αύριο η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας της Σχολής Μωραΐτη στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (Βασ. Κωνσταντίνου 48, τηλ. 210 3639.979 και 210 6795.000).

Τη σημερινή πρώτη ημέρα του συμποσίου (ώρα έναρξης 18.30) ομιλούν οι Γιάννης Μουρέλος («Ο ιστορικός ερευνητής αντιμέτωπος με τη συνείδησή του»), Ιάκωβος Μιχαηλίδης («Οψεις της διδασκαλίας της Ιστορίας στην Ευρώπη»), Δημήτρης Κυρτάτας («Γράφοντας αρχαία ελληνική ιστορία για Νεοέλληνες τον 21ο αιώνα»), Χριστίνα Κουλούρη («Οι δύο όχθες του ποταμού: υπερεθνική εναντίον εθνοκεντρικής ιστοριογραφίας») και Αντώνης Καψωμένος («Μύθοι και Ιστορία στο προοίμιο του Ηροδότου»). Πρόεδρος της πρώτης συνεδρίας είναι ο Δημήτρης Αρβανιτάκης. Αύριο το συμπόσιο συνεχίζεται στις 10.00 με πρόεδρο τον Βασίλη Κρεμμυδά και τους εξής ομιλητές: Νάσια Γιακωβάκη («Διαφωτίζοντας μελλοντικούς επαναστάτες. Ιστορία της Ελλάδας στα ελληνικά»), Γιώργο Γιαννουλόπουλο («Η Ιστορία, ο μοντερνισμός και ο Σεφέρης») και Σπύρο Μαρκέτο («Κραυγές και ψίθυροι. Γιατί δεν γράφεται η ιστορία της άκρας Δεξιάς στην Ελλάδα»).

Η τρίτη συνεδρία θα ξεκινήσει στις 18.00 με πρόεδρο τη Χριστίνα Κουλούρη. Ομιλούν οι Γεράσιμος Βώκος («Η ιστοριογραφία ως πρόβλημα: Η περίπτωση της Γαλλικής Επανάστασης»), Κώστας Λάππας («Ξαναγράφοντας την Ιστορία. Οι τρεις εκδόσεις της Ιστορίας Σουλίου και της Πάργας του Χριστόφορου Περραιβού»), Δημήτρης Αρβανιτάκης («Μικρές ιστορίες για την πατρίδα»), Βασίλης Παναγιωτόπουλος («Οι τρεις μεγάλοι “προορισμοί” της νεότερης και σύγχρονης ιστοριογραφίας: το έθνος, η κοινωνία, τα ανθρώπινα δικαιώματα»), Αλέξης Πολίτης («Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας τον 19ο αιώνα. Ποιοι και για ποιους την έγραφαν»), Βασίλης Κρεμμυδάς («Η ιστορική αλήθεια του Σπυρίδωνος Τρικούπη»).

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Μόλις ολοκληρώνεται η συνεδρία θα ακολουθεί συζήτηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk