Τον τερματισμό της βίας ζήτησε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου και απηύθυνε έκκληση για επίδειξη ευθύνης και αυτοσυγκράτησης. Παράλληλα εξέφρασε την αγωνία του για την πορεία της χώρας και είπε απευθυνόμενος στους παρευρισκομένους, πολλοί από τους οποίους ήταν ξένοι οι οποίοι συμμετείχαν στο διεθνές δημοσιογραφικό συνέδριο όπου μίλησε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ: «Η αγωνία μου είναι να φύγετε γνωρίζοντας ότι είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε ό,τι κακό μπορεί να συμβαίνει σε αυτόν τον τόπο και να τα βάλουμε με όποιον ευθύνεται γι΄ αυτά που συμβαίνουν». Ο κ. Παπανδρέου (ανέβαλε τη σημερινή προγραμματισμένη επίσκεψή του στις Σέρρες) αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής ομιλίας του στα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Ερμηνεύοντας τα όσα διαδραματίζονται μίλησε για κρίση των δημοκρατικών θεσμών και παρέπεμψε σε αναλύσεις του Πολ Κρούγκμαν για να τονίσει: «Συγκεντρώνεται τέτοια δύναμη που αδυνατούν οι δημοκρατικοί μας θεσμοί να αντέξουν αυτή την τεράστια εξουσία των λίγων».

Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι «ή θα πάμε σε μια κοινωνία δημοκρατίας, δικαιοσύνης και πράσινης ανάπτυξης ή θα πάμε σε έναν πλανήτη βίας και βαρβαρότητας» και προσέθεσε ότι οι νέοι αισθάνονται τη βία των δύο μέτρων και δύο σταθμών, των προτύπων του lifestyle, της ανασφάλειας και της έλλειψης προοπτικής.

Αναφορικά με τον ρόλο των ΜΜΕ υπογράμμισε τη σημασία της ανεξαρτησίας τους και είπε ότι τα κρατικά μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να τεθούν υπό το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Παιδείας επειδή «δεν είναι χώρος προπαγάνδαςαλλά παιδείας και πολιτισμού».

Την ίδια στιγμή το ΠαΣοΚ διά του κ. Χ. Καστανίδη ζήτησε χθες απαντήσεις από τους κκ. Καραμανλή και Παυλόπουλο για τη χθεσινή δραστηριότητα των κουκουλοφόρων «μπροστά στα μάτια της Αστυνομίας,την ώρα που οι συγκεντρώσεις των εργαζομένων ήταν απολύτως διασφαλισμένες και ειρηνικές». Ο κ. Καστανίδης έθεσε στον Πρωθυπουργό και στον υπουργό Εσωτερικών το ερώτημα αν αυτό οφείλεται στην πλήρη ανικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας με ευθύνη της κυβέρνησης ή αν οι συνεχιζόμενες ταραχές εξυπηρετούν σχέδια της κυβέρνησης.