«Ένεση» 2,65 δισ. ευρώ

Σχέδιο στήριξης της αυτοκινητοβιομηχανίας ανακοίνωσε η σουηδική κυβέρνηση

Σχέδιο στήριξης της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας ύψους 2,65 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Το σχέδιο αφορά κυρίως τις Volvo και Saab, ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να κρατικοποιήσει τις δύο εταιρείες.

Σχέδιο στήριξης της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας ύψους 2,65 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Το σχέδιο αφορά κυρίως τις Volvo και Saab, ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να κρατικοποιήσει τις δύο εταιρείες

Το σχέδιο θα εξελιχθεί σε τρία επίπεδα: δημιουργία δημόσιας επιχείρησης με κεφάλαιο 3 δισ. κορωνών για έρευνα και εξέλιξη, εγγυήσεις δανείων ύψους έως και 20 δισ. σουηδικών κορωνών καθώς και επείγοντα δάνεια ύψους 5 δισ. κορωνών σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Στη Σουηδία, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας αποτελείται από 700 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 140 χιλιάδες εργαζομένους. Οι εξαγωγές του κλάδου αντιστοιχούν στο 15% του συνόλου των εξαγωγών σουηδικών προϊόντων.

Στις 8 Δεκεμβρίου, η αμερικανική Ford -η οποία απέκτησε το 1999 τη Volvo- γνωστοποίησε ότι εξετάζει διάφορα σενάρια για το μέλλον της θυγατρικής της, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης.

Λίγο αργότερα, η General Motors ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει το μέλλον της σχέσης της με τη Saab -το 100% της οποίας απέκτησε το 2000- επιθυμώντας να επικεντρώσει τις δραστηριότητές της στην ανάπτυξη των αμερικανικών εμπορικών σημάτων της.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk