Σχέδιο στήριξης της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας ύψους 2,65 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας. Το σχέδιο αφορά κυρίως τις Volvo και Saab, ενώ η κυβέρνηση έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν ενδιαφέρεται να κρατικοποιήσει τις δύο εταιρείες

Το σχέδιο θα εξελιχθεί σε τρία επίπεδα: δημιουργία δημόσιας επιχείρησης με κεφάλαιο 3 δισ. κορωνών για έρευνα και εξέλιξη, εγγυήσεις δανείων ύψους έως και 20 δισ. σουηδικών κορωνών καθώς και επείγοντα δάνεια ύψους 5 δισ. κορωνών σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Στη Σουηδία, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας αποτελείται από 700 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 140 χιλιάδες εργαζομένους. Οι εξαγωγές του κλάδου αντιστοιχούν στο 15% του συνόλου των εξαγωγών σουηδικών προϊόντων.

Στις 8 Δεκεμβρίου, η αμερικανική Ford -η οποία απέκτησε το 1999 τη Volvo- γνωστοποίησε ότι εξετάζει διάφορα σενάρια για το μέλλον της θυγατρικής της, συμπεριλαμβανομένης της πώλησης.

Λίγο αργότερα, η General Motors ανακοίνωσε ότι επανεξετάζει το μέλλον της σχέσης της με τη Saab -το 100% της οποίας απέκτησε το 2000- επιθυμώντας να επικεντρώσει τις δραστηριότητές της στην ανάπτυξη των αμερικανικών εμπορικών σημάτων της.