Τη σύλληψη 14 υπόπτων για διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα ανακοίνωσε η αστυνομία του Βελγίου. Πληροφορίες -που δεν επιβεβαιώνονται- μιλούν για σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας με πιθανό στόχο ακόμη και την ίδια τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Η βελγική αστυνομία προχώρησε στις συλλήψεις μετά από έρευνες με συμμετοχή περισσότερων από 200 αστυνομικών σε δεκάδες τοποθεσίες στις Βρυξέλλες και τη Λιέγη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με το τρομοκρατικό δίκτυο της Αλ Κάιντα και τρεις εξ αυτών ενδέχεται να σχεδίαζαν την εκτέλεση τρομοκρατικής επίθεσης στο Βέλγιο ή στο εξωτερικό, δήλωσαν εισαγγελείς.

Το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTBF ανέφερε στο δικτυακό του τόπο, επικαλούμενο δικαστικές πηγές που δεν κατονομάζει, ότι η επίθεση μπορεί να είχε στόχο τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Πάντως, ούτε η αστυνομία, ούτε και η εισαγγελία, επιβεβαιώνουν την πληροφορία.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας ανέφερε ότι οι συλληφθέντες μπορεί να είχαν στόχο το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, χωρίς να αποκλείεται να σχεδίαζαν επίθεση στην Ευρώπη ή το Βέλγιο.

Εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε από πλευράς του ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια της διάσκεψης.

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν πως τρεις από τους συλληφθέντες είχαν επιστρέψει πρόσφατα από το Αφγανιστάν και πως ένας από αυτούς είχε πρόσφατα αποχαιρετήσει τους συγγενείς του.