Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που καλείται να εγκρίνει το πακέτο στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας ύψους 200 δισ. ευρώ, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την πολιτική αντιπαράθεση Γαλλίας – Γερμανίας για το κατάλληλο μείγμα μέτρων αντιμετώπισης της ύφεσης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ολοκληρώνει την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο που ξεκίνησε: επιλέγοντας την κόντρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο κ. Σαρκοζί συναντήθηκε πρόσφατα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκ.Μπράουν, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να πράξει κάτι ανάλογο με την κ. Μέρκελ, η οποία διαφωνεί ρητά με την «υπερβολική» αύξηση των κρατικών δαπανών για την τόνωση της ανάπτυξης.

Ενδεικτική του κλίματος που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών είναι η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα Die Zeit στις 7 Δεκεμβρίου: Το νόημα κάθε πρότασης του Σαρκοζί είναι «να μας κάνει να πληρώσουμε περισσότερα» είπε, ενώ επιτέθηκε και στη βρετανική κυβέρνηση που μείωσε τον ΦΠΑ κατά 2,5%. 

«Στη Γερμανία διαφωνούν για τον κατάλληλο τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν. Μόλις επιλυθούν αυτές οι διαφορές, θα δράσουν από κοινού μαζί μας» σχολίασε υπουργός της βρετανικής κυβέρνησης, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky TV.

Η γερμανική κυβέρνηση διαφωνεί επίσης με την ιδέα να δαπανηθούν κεφάλαια σε πανευρωπαϊκές δράσεις, καθώς προτιμά τις άμεσες ενισχύσεις, δηλαδή την επιστροφή τμήματος των εθνικών συνεισφορών στον κοινοτικό προϋπολογισμό στις ίδιες τις χώρες που τις κατέβαλαν.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση σχεδίου ανάκαμψης, ύψους 200 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ των χωρών μελών της ΕΕ. Η Γαλλία προτείνει το ύψος του σχεδίου να είναι τουλάχιστον το 1,5% του ΑΕΠ, ενώ η Γερμανία ζητεί να είναι έως 1,5%.

Οι διαφορές Γαλλίας (και Βρετανίας) με την Γερμανία, σε ό,τι αφορά την κατάλληλη πολιτική εξόδου από την κρίση, διαπιστώνονται και στα εθνικά σχέδια στήριξης.

Το ύψος του γαλλικού σχεδίου είναι 26 δισ. ευρώ και το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει το όριο του 3% του ΑΕΠ το 2009, για να προσεγγίσει το 3,9%.

Ο Γκ.Μπράουν διαθέτει 29,6 δισ. δολάρια για την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, μολονότι το έλλειμμα έχει σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία η κ. Μέρκελ απορρίπτει τα αιτήματα για δεύτερο πακέτο στήριξης (εκτός από το υφιστάμενο ύψους 32 δισ. ευρώ), καθώς φέτος ο γερμανικός προϋπολογισμός αναμένεται φέτος να είναι ισοσκελισμένος, για πρώτη φορά τα 39 τελευταία έτη.