ΒΙΕΝΝΗ Αυτό που υποψιάζονταν ανέκαθεν οι ιδιοκτήτες σκύλων επιβεβαιώνεται τώρα με πειράματα: Οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου ενοχλούνται και παύουν να συνεργάζονται όταν αντιληφθούν ότι αδικούνται. Ως σήμερα, αυτό το συναίσθημα της αδικίας είχε παρατηρηθεί μόνο στον άνθρωπο και σε μερικά ακόμα πρωτεύοντα όπως οι χιμπαντζήδες. Δεδομένου ότι ο σκύλος κατάγεται από τον λύκο, ένα ζώο που ζει σε αγέλες, οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι το συναίσθημα της αδικίας εξελίχθηκε ως αναπόσπαστο μέρος της κοινωνικής ζωής.
Στην τελευταία μελέτη, η ομάδα του δρος Φρεντερίκ Ρέιντζ, ψυχολόγου ζώων στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, εργάστηκε με εκπαιδευμένα σκυλιά που υπάκουαν στην εντολή «πόδι»- έβαζαν την πατούσα τους επάνω στην παλάμη του ερευνητή εν είδει χειραψίας. Τα σκυλιά χωρίστηκαν σε ζεύγη και κλήθηκαν να παίξουν ένα απλό παιχνίδι. Αν υπάκουαν στην εντολή, το ένα μετά το άλλο επιβραβεύονταν με ένα κομμάτι λουκάνικο.
Αν το ένα σκυλί του ζευγαριού δεν επιβραβευόταν, ενώ το άλλο κέρδιζε τροφή, σύντομα έπαυε να συνεργάζεται και παρουσίαζε σημάδια άγχους- για παράδειγμα, ξυνόταν και απέφευγε να κοιτάξει τον ερευνητή απευθείας.
Το εντυπωσιακό είναι πως όταν το κάθε σκυλί εξεταζόταν μόνο του, δεχόταν να παίξει το παιχνίδι χωρίς αντάλλαγμα για πολύ περισσότερο χρόνο. Η διαφορά αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα σκυλιά της μελέτης δεν ενοχλούνταν τόσο από την έλλειψη επιβράβευσης, όσο από την ίδια την αδικία.