▅ Μεταμόσχευση εγκεφαλικών κυττάρων για τη βελτίωση της ακοής

Μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ντέιβις δείχνει ότι η μεταμόσχευση εγκεφαλικών κυττάρων μπορεί στο μέλλον να δώσει τη λύση σε μια πολύ κοινή μορφή απώλειας της ακοής. Η καταστροφή των τριχωτών κυττάρων του έσω ωτός εξαιτίας της γήρανσης προκαλεί προβλήματα ακοής στο 10% του πληθυσμού παγκοσμίως. Αν και η απώλεια των κυττάρων αυτών είναι μη αναστρέψιμη, αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα τριχωτά κύτταρα θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με βλαστικά κύτταρα από μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται πλάγια κοιλία. Οι ερευνητές από το Ντέιβις που βρίσκονται στη φάση πειραμάτων πιστεύουν ότι μια ημέρα θα μπορούν να μεταμοσχεύουν κύτταρα του εγκεφάλου του ασθενούς στο αφτί του.

▅ Απέκτησε γλώσσα χάρη σε μυς του στομαχιού του

Ενα μικρό αγόρι μπόρεσε να πει τις πρώτες του λέξεις χάρη σε μια πρωτοποριακή επέμβαση που του χάρισε τη γλώσσα την οποία του στέρησε ο καρκίνος. Ο Ντάνιελ Σέγουελ διαγνώσθηκε με ραβδομυοσάρκωμα, σπάνια μορφή καρκίνου των μαλακών ιστών σε ηλικία 13 μηνών, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί μεγάλο τμήμα της γλώσσας. Εξι μήνες αργότερα το αγοράκι υπεβλήθη σε επέμβαση αποκατάστασης της γλώσσας με χρήση μυών που ελήφθησαν από το εσωτερικό τοίχωμα του στομαχιού του και τώρα μπορεί πλέον να τρώει κανονικά και να μιλάει.

▅ Ελπιδοφόρα πειραματική θεραπεία για το λέμφωμα non-Ηodgkin

Ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Εταιρείας Αιματολογίας στο Σαν Φρανσίσκο σχετικά με μια νέα πειραματική θεραπεία για το λέμφωμα non-Ηodgkin. Ενα μονοκλωνικό αντίσωμα μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη για ασθενείς με υποτροπιάζουσες μορφές non-Ηodgkin, ανέφεραν ερευνητές από το Νοσοκομείο Lyon-Sud στη Γαλλία που διεξήγαγαν την πρώτη μικρού εύρους φάση δοκιμών της θεραπείας. Οπως προέκυψε από τη δοκιμή σε 21 ασθενείς, εννέα έδειξαν θετική αντίδραση στη θεραπεία με το αντίσωμα R7159/GΑ101, όπως είναι η κωδική ονομασία του. Εξ αυτών μάλιστα τέσσερις ασθενείς εμφάνισαν πλήρη ύφεση της νόσου και οι υπόλοιποι πέντε μερική ύφεση.