Αιφνιδίασε τους πολιτικούς αρχηγούς ο κ. Κ. Καραμανλής . Μαθαίνω ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο κ. Αλ. Αλαβάνος και η κυρία Αλέκα Παπαρήγα εξεπλάγησαν από την απουσία σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις ο Πρωθυπουργός ήταν βαρύθυμος, έδειχνε κουρασμένος και αν διέθετε κάποια σαφή εξήγηση για το χάος στο οποίο διολισθαίνει η χώρα είναι βέβαιο ότι κατόρθωσε να την κρατήσει μυστική απ΄ όλους. Ακόμη και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ.Παπούλια.


Προχθές κυκλοφορούσαν σενάρια για μια δραστική ηγετική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Τελικώς διαπίστωσαν χθες στον (διαρκή) πρωινό καφέ του ΠαΣοΚ ότι οι συναντήσεις έγιναν απλώς για να μην εκτεθεί ο κ. Καραμανλής στην κριτική πως δεν κάνει τίποτε. Με αυτόν τον τρόπο όμως «κάηκε» και το «σενάριο απελπισίας» του κ. Πρ. Παυλόπουλου περί μιας αόριστης απειλής η οποία θα αντιμετωπιζόταν με «εθνική ενότητα».


Μαθαίνω ότι αρκετοί αξιωματικοί της Αστυνομίας τηλεφωνούν στον κ. Μιχ.Χρυσοχοΐδη λέγοντας ότι έχουν μείνει έκπληκτοι από όσα συμβαίνουν. Ο κ. Χρυσοχοΐδης συνιστά σε όλους ψυχραιμία. Εξέφρασε ωστόσο σε συνεργάτη μου την έντονη ανησυχία του ότι θα δούμε μια κυβέρνηση χωρίς πλέον κανένα κύρος να διολισθαίνει στον αυταρχισμό για να αντιμετωπίσει έκρυθμες καταστάσεις.


Οι κκ. Π. Ευθυμίου, Θ. Πάγκαλος και Κ.Σκανδαλίδης βρίσκονταν στα πρώτα έδρανα κατά την ομιλία του κ. Παπανδρέου χθες στην ΚΟ του ΠαΣοΚ. Οταν ρωτήθηκαν τυπικά οι βουλευτές αν θέλουν να λάβουν τον λόγο, οι συγκεκριμένοι τρεις, με πρώτο τον κ. Ευθυμίου, υποστήριξαν ότι «δεν είναι ώρα για ομιλίες» και σηκώθηκαν για να δείξουν πως τελείωσε η συνεδρίαση. Ολοι στο ΠαΣοΚ κάνουν ό,τι μπορούν για να μη γίνει το λάθος.


Ο κ. Ευρ.Στυλιανίδης δεν τόλμησε να παραστεί στην κηδεία του άτυχου μαθητή. Η σκιώδης υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου πήγε εκπροσωπώντας το ΠαΣοΚ. Δεν συνέβη κάποιο επεισόδιο. Μόνο μια κυρία βλέποντας την Αννα φώναξε: «Γιατί κάθεστε ακίνητοι και δεν τους γκρεμίζετε;».


Κατηγορίες περί «ακινησίας» δεν λείπουν στο ΠαΣοΚ. Ειδικότερα η διαμαρτυρία με τα κεράκια στο Περιστέρι, η οποία ήταν μια ιδέα του εικονιζομένου στο σκίτσο κ. Γ.Παπανδρέου, μεταφράστηκε ως εξής: ότι το ΠαΣοΚ ξεδιπλώνει μια στρατηγική Γκάντι. Ωστόσο κανένας δεν είναι σε θέση να υποδείξει κάτι διαφορετικό.


Διαψεύδουν στο υπουργείο Αμυνας ότι ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης ετοίμασε σχέδιο και πρότεινε να αναλάβει ο Στρατός την αποκατάσταση της τάξης. Διαψεύδει και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη ότι ύψωσε τη φωνή της απέναντι στον κ. Πρ. Παυλόπουλο στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Για κάποιον περίεργο λόγο πάντως οι συγκεκριμένες διαψεύσεις δεν έχουν πείσει όλους.

Για παράδειγμα, πηγή μου με ενημερώνει ότι ο κ. Κ. Τασούλας βρισκόταν ως τις δύο τα ξημερώματα της Τρίτης στο γραφείο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Η πολιτική επιφυλακή ερμηνεύθηκε ως ετοιμότητα εφαρμογής του εν λόγω σχεδίου.

Κατά μια άλλη εκδοχή ο κ. Τασούλας και οι στρατηγοί απλώς εποπτεύουν τις κινήσεις της Τουρκίας. Εστω και αν μεταξύ 6 και 11 Δεκεμβρίου στην Τουρκία εορτάζουν το λεγόμενο Κουρμπάν Μπαϊράμι ( «Εορτή των Θυσιών» στα ελληνικά) με αποτέλεσμα να έχουμε μηδενικές παραβιάσεις των FΙR Αθηνών και Λευκωσίας.

Το σίγουρο είναι ότι ένας Καραμανλής δεν μπορεί να στείλει τανκ στην Πανεπιστημίου. Το διαζευκτικό «ή» στο σύνθημα «Καραμανλής ή τανκς» δεν μπορεί να μετατραπεί σε «και» («Καραμανλής και τανκς»). Τουλάχιστον όμως στέλνουν φρεγάτα στη Σομαλία. Μπορεί οι «πειρατές» του κέντρου της Αθήνας να δρουν ανενόχλητοι, αλλά η κυβέρνηση θα κατατροπώσει τους πειρατές της διεθνούς ναυτιλίας.