«Ημουν μόλις 7 ετών όταν μας κατέσχεσαν το σπίτι, αλλά δεν θα το ξεχάσω ποτέ». Κατά την προεκλογική περίοδο του 2005 αυτό ήταν ένα από τα συνθήματα των Εργατικών. Στην αφίσα διάβαζε επίσης κάποιος: «Θυμηθείτε ότι κατά την εποχή των Τόρις τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ήταν στο 15%». Η «εποχή των Τόρις» ήταν το 1991, όταν οι κατασχέσεις ακινήτων έφθασαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 75.000 στη Βρετανία. Το 2009 μπορούν κάλλιστα να καταρρίψουν το ρεκόρ αυτό, αν πιστέψουμε το Συμβούλιο των Χορηγών Στεγαστικών Δανείων στο οποίο συμμετέχουν όλες οι βρετανικές τράπεζες στεγαστικής πίστης. Καθώς οι επόμενες εκλογές στη Βρετανία θα διεξαχθούν στα μέσα του 2010 και η χώρα βυθίζεται στην ύφεση, ο Εργατικός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει τις κατασχέσεις ακινήτων. Αφού ζήτησε από τις τράπεζες να μην κλείσουν την στρόφιγγα των πιστώσεων- πρωτοβουλία που έχει προσώρας σχετική επιτυχία-, στις 3 Δεκεμβρίου έκανε ένα συμπληρωματικό βήμα. Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει διετείς εγγυήσεις σε όσους δυσκολεύονται (επειδή απολύθηκαν ή επειδή αναγκάστηκαν να εργάζονται λιγότερες ώρες) να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό δάνειο που έλαβαν από οκτώ τραπεζικούς οργανισμούς της χώρας. Οι οργανισμοί αυτοί ελέγχουν συνολικά το 70% της βρετανικής αγοράς στεγαστικής πίστης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό που έχει λάβει δάνειο ως 400.000 στερλίνες (460.000 ευρώ) για να αγοράσει το σπίτι στο οποίο κατοικεί μπορεί, κάτω από ορισμένες συνθήκες, να σταματήσει να πληρώνει τις δόσεις του δανείου για τα επόμενα δύο χρόνια χωρίς να κινδυνεύει να μείνει στον δρόμο. Το κεφάλαιο που χρωστά ο δανειολήπτης θα παραμείνει ακέραιο, αλλά το βρετανικό κράτος θα αναλάβει να πληρώνει στους πιστωτές τους τόκους κατά το χρονικό διάστημα των δύο χρόνων. Το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης των δανειοληπτών, που θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου, εκτιμάται από την κυβέρνηση Μπράουν στα 100 εκατ. στερλίνες. Η αρμόδια για θέματα Κατοικίας υπουργός Μάργκαρετ Μπέκετ εκτιμά ότι από τα μέτρα θα επωφεληθούν περί τα 9.000 νοικοκυριά. Αλλά η μη κυβερνητική οργάνωση Shelter θεωρεί ότι μπορεί να επωφεληθούν περί τις 100.000
άτομα.
Είναι ίσως νωρίς να προβλέψει κανείς την αποτελεσματικότητα των μέτρων, που πρόκειται άλλωστε να οριστικοποιηθούν τις επόμενες εβδομάδες. Το σίγουρο είναι ότι οι κατασχέσεις ακινήτων στη Βρετανία αυξάνονται ραγδαία, με ρυθμό 70% σε σύγκριση με το 2007. Εφέτος αναμένεται να φθάσουν τις 45.000. Και οι διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας- σε τρεις μήνες το βασικό επιτόκιο της στερλίνας έπεσε από το 5% στο 2%-, όπως και οι εθνικοποιήσεις πολλών τραπεζικών οργανισμών, δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν το τεράστιο κύμα των κατασχέσεων. Η Μάργκαρετ Θάτσερ μετέτρεψε τη Βρετανία σε χώρα ιδιοκτητών. Σήμερα το 70% των Βρετανών διαθέτει ιδιόκτητη κατοικία. Η επένδυση στα ακίνητα έγινε ένα είδος εθνικού σπορ τα τελευταία χρόνια, παρά την εκτίναξη των τιμών στα ύψη. Οι Βρετανοί προσέφυγαν ομαδικώς στον δανεισμό, καθώς και οι τράπεζες έδειξαν τεράστια «κατανόηση» στα στεγαστικά αιτήματα των πολιτών. Με την κρίση στην αγορά ακινήτωνοι τιμές έχουν μειωθεί περισσότερο από 15% εδώ και έναν χρόνο, ενώ οι μεταβιβάσεις κατά το ήμισυ- και με την αύξηση της ανεργίας πολλοί δανειολήπτες απώλεσαν τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεών τους.