«Σήκωσε τα μανίκια» ο Ζεράρ Μορτιέ
Οχι, που θα έβγαινε στη σύνταξη… Ημέρες μόνο μετά την παραίτησή του από την Οπερα της πόλης της Νέας Υόρκης, ο Ζεράρ Μορτιέ «έκλεισε» με το θέατρο Ρεάλ της Μαδρίτης. Στο πλαίσιο αυτό, ο 65χρονος βέλγος ιμπρεσάριος και «τρομερό παιδί» της διεθνούς λυρικής σκηνής ανακοίνωσε πάραυτα τα σχέδιά του για τη νέα του θέση η οποία, ας σημειωθεί, συνενώνει τα καθήκοντα του γενικού και του καλλιτεχνικού διευθυντή. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο Μορτιέ δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει το Τeatro Real μια από τις σημαντικότερες σκηνές του κόσμου. Καίτοι παραδέχθηκε πως είναι νωρίς για να ανακοινώσει το πρόγραμμά του- αναλαμβάνει επισήμως τον Ιανουάριο του 2010-, αποκάλυψε ότι το 35% των επιλογών του ετησίως θα αφορά έργα του 20ού αιώνα χωρίς βεβαίως να παραμελεί και τα παλαιότερα αριστουργήματα του διεθνούς ρεπερτορίου. Οσο για τις άμεσες προτεραιότητές του, θα ταξιδέψει, λέει, για τέσσερις τουλάχιστον μήνες στο εσωτερικό της Ισπανίας προκειμένου να γνωρίσει τις εγχώριες μουσικές δυνάμεις για να τις αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο τρόπο.
Συμβαίνουν (και αυτά) στην Αθήνα
Επειδή η ζωή συνεχίζεται, σε πείσμα των όσων θλιβερών συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες… Οχι ένας, ούτε δύο αλλά 37 (!) σολίστες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα εμφανιστούν στο αυριανό γκαλά όπερας που θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια συνεργασία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων και του Συλλόγου Πρωταγωνιστών της ΕΛΣ, σε ένα πρόγραμμα με αποσπάσματα από όπερες των Μότσαρτ, Ροσίνι, Βέρντι, Βάγκνερ, Γ. Στράους, Ντονιτσέτι και Μπιζέ. Τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων διευθύνει ο Ελευθέριος Καλκάνης ενώ συμμετέχει και η Μεικτή Δημοτική Χορωδία. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Πληροφορίες για τη δωρεάν διάθεση των απαραίτητων δελτίων στο τηλ. 210 9243.760. Απεργιακό κύμα στη Γερμανία
Με κύμα απεργιών σε σημαντικές ορχήστρες της χώρας μπήκε ο Δεκέμβριος στη Γερμανία. Χαρακτηριστική η περίπτωση της περίφημης Gewandhaus της Λειψίας, οι μουσικοί της οποίας, όπως διαβάζω, απήργησαν για πρώτη φορά στην 265 χρόνων ιστορία του συνόλου. Σύμφωνα με την Ενωση Γερμανών Μουσικών, τα τελευταία χρόνια έχουν υποχρεωθεί σε «κλείσιμο» 35 από τις 168 ορχήστρες της χώρας και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί. Ο tempora o mores!