Ο πρόεδρος της αμερικανικής Γερουσίας, που προέρχεται από την πολιτεία του Ιλινόι, δήλωσε ότι θα ξανακαλέσει έκτακτη σύνοδο της Γερουσίας, προκειμένου να εγκρίνει σχετική νομοθεσία για να καλυφθεί η έδρα που έμεινε κενή μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας Ενίλ Τζόουνς, Δημοκρατικός από το Σικάγο, αναφέρθηκε στις κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετωπίζει ο κυβερνήτης του Ιλινόι Ροντ Μπλακόγιεβιτς, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να επιλέξει το διάδοχο του Ομπάμα.

Ο Τζόουνς τόνισε ότι μια συμπληρωματική εκλογή «θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο λαό του Ιλινόι κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

Ο Ομπάμα, που αναλαμβάνει τα προεδρικά του καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου, εγκατέλειψε την έδρα του στη Γερουσία αμέσως μόλις κέρδισε τις προεδρικές εκλογές στις 4 Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι δεν είχε ιδέα ότι ο κυβερνήτης του Ιλινόι Ροντ Μπλακόγιεβιτς σχεδίαζε να δεχθεί χρήματα ή πολιτικές χάρες από αυτούς που θα όριζε ως διαδόχους της κενής έδρας.

«Δεν είχα καμιά επαφή με τον κυβερνήτη ή το γραφείο του και δεν είχα ιδέα τι συνέβαινε. Είναι μια θλιβερή μέρα για το Ιλινόι. Πέρα από αυτό δεν νομίζω ότι θα ήταν φρόνιμο να προβώ σε οποιοδήποτε σχολιασμό» σχολίασε.

Ο Μπλακόγιεβιτς και ο επικεφαλής του επιτελείου του Τζον Χάρις συνελήφθησαν την Τρίτη με την κατηγορία της διαφθοράς μετά την παρέμβαση ομοσπονδιακών πρακτόρων, οι οποίο κατέγραψαν συνομιλίες τους, από τις οποίες αποκαλύπτεται ότι έψαχναν τρόπους να αποσπάσουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι την εξουσία που είχαν για την επιλογή του διαδόχου του Ομπάμα στην κενή έδρα της πολιτείας του Ιλινόι.

«Προσπάθησε να πουλήσει την έδρα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πάτρικ Τζ.Φιτζέραλντ, εισαγγελέας αρμόδιος για τη βόρεια περιφέρεια του Ιλινόι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Σικάγο. «Είναι μια θλιβερή μέρα για τον κυβερνήτη… Ο Μπλακόγιεβιτς μας έριξε ακόμα πιο χαμηλά».

Ο Μπλακόγιεβιτς 51 χρόνων και ο Χάρι 46 κατηγορούνται για συνομωσία με δόλο την υποκλοπή ταχυδρομικών και τηλεφωνικών επικοινωνιών και υποκίνηση σε δωροδοκία. Εάν καταδικαστούν, αντιμετωπίζουν ποινή 20ετούς κάθειρξης.