Διεθνής πρωτοβουλία για πυρηνικό αφοπλισμό σε παγκόσμια κλίμακα

Η ομάδα «Global Zero»

Εκατό φυσιογνωμίες με επιρροή, πολιτικοί, επιχειρηματίες, πρώην πρόεδροι και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ξεκίνησαν με αφετηρία το Παρίσι εκστρατεία με στόχο την κατάργηση των πυρηνικών όπλων. Η ομάδα «Ground Zero» έχει στους κόλπους της τους Τζίμι Κάρτερ και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, καθώς και πρώην αξιωματούχους από την Ινδία και το Πακιστάν…

Εκατό φυσιογνωμίες με επιρροή, πολιτικοί, επιχειρηματίες, πρώην πρόεδροι και στρατιωτικοί αξιωματούχοι, ξεκίνησαν με αφετηρία το Παρίσι εκστρατεία με στόχο την κατάργηση των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμια κλίμακα.

Η ομάδα «Global Zero» έχει στους κόλπους της τους Τζίμι Κάρτερ και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, καθώς και πρώην αξιωματούχους από το Πακιστάν και την Ινδία.

Η διεθνής πρωτοβουλία ζητά πρακτικά βήματα προς τον πυρηνικό αφοπλισμό και επιδιώκει να συγκεντρώσει τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη των πολιτών προς επίτευξη του στόχου.

Η ομάδα «Global Zero» τονίζει ότι είναι εξαιρετικά μεγάλος ο κίνδυνος να εξαπλωθούν τα πυρηνικά όπλα σε ασταθείς χώρες ή να πέσουν στα χέρια εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Και στέλνει το μήνυμα ότι αυτή είναι η στιγμή που εγκυμονεί ταυτόχρονα δυνατότητες και κινδύνους.

Δυνατότητες εξαιτίας της νέας προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα στις ΗΠΑ που φέρεται να στηρίζει την ιδέα του πυρηνικού αφοπλισμού, και κινδύνων διότι εάν αυτή η στιγμή περάσει τότε μπορεί να γίνει ξέφρενη η κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών.

Κατά το παρελθόν η συζήτηση σχετικά με έναν πυρηνικό αφοπλισμό ήταν περιορισμένη στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου, όμως σήμερα πολλοί αξιωματούχοι, πρώην και εν ενεργεία, στον τομέα εθνικής ασφαλείας έχουν ενωθεί με τις φωνές για αφοπλισμό.

Στις ΗΠΑ η συζήτηση ξεκίνησε με κοινό κάλεσμα από μία ομάδα βετεράνων του Ψυχρού Πολέμου, περιλαμβανομένων των Χέντρι Κίσινγκερ και Τζορτζ Σουλτς.

Στόχος της ομάδας «Global Zero» είναι να μεταφέρει το μήνυμα «πυρηνικά στο μηδέν» στη διεθνή πολιτική αρένα και στο δημόσιο διάλογο.

Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, ο πρώην σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντο Ενρίκε Καρντόζο και ο επιχειρηματίας Ρίτσαρντ Μπράνσον.

Επίσης, μετέχουν ο πρώην επικεφαλής του Μεικτού Γενικού Επιτελείου του Πακιστάν Εχσάν Ουι-Χακ και ο πρώην επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ινδίας Μπράγιες Μίσρα.

Η διάσκεψη της ομάδας «Global Zero» παρουσίασε τους στόχους της σε διάσκεψη που διενεργήθηκε στο Παρίσι. Η διεθνής συνάντηση άρχισε με μία παρουσίαση του τι θα συνέβαινε στο Παρίσι στην περίπτωση πυρηνικής έκρηξης.

Εκπρόσωποι της ομάδας πρόκειται να έχουν συναντήσεις εντός των προσεχών ημερών με Ρώσους αξιωματούχους στη Μόσχα, καθώς και με αξιωματούχους της απερχόμενης αμερικανικής διακυβέρνησης υπό τον Τζορτζ Ο.Μπους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk