ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Συστάσεις της ΕΕ προς την Τουρκία

Θετικές αναφορές για τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την πΓΔΜ περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα, καλεί την Τουρκία να αποφεύγει οιαδήποτε απειλή, τριβή ή ενέργεια η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης και για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο.

Συστάσεις της ΕΕ προς την Τουρκία | tovima.gr

Θετικές αναφορές για τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την πΓΔΜ περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικότερα, καλεί την Τουρκία να αποφεύγει οιαδήποτε απειλή, τριβή ή ενέργεια η οποία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της αναφορικά με την πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης και για το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, υπογραμμίζεται η ανάγκη «εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Τουρκίας και δίκαιης λύσης του στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας». Για την πΓΔΜ επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της χώρας αυτής με γειτονικές χώρες και υπενθυμίζεται ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιώδης, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας. Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εκφράζεται απογοήτευση καθώς κατά το 2008 οι μεταρρυθμίσεις ήταν περιορισμένες και καλεί την Τουρκία να τις επισπεύσει ιδιαιτέρως στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας της έκφρασης, της θρησκείας και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk