Η κατάσταση που επικρατεί στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες είναι παρόμοια με την κατάσταση που επικρατεί στην οικονομία. Πρόκειται για μια «ανταρσία» ελλείψει ηγεσίας. Η κυβέρνηση είναι ανύπαρκτη. Οι δρόμοι έχουν καταληφθεί, οι περιουσίες καταστρέφονται, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία φλέγονται και η κυβέρνηση παρακολουθεί αδυνατώντας να αντιδράσει. Οι τράπεζες και τα καταστήματα δεν καίγονται μόνο εξωτερικά. Καίγονται και εσωτερικά. Τα 28 δισ. ευρώ που θα διαθέσει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της ρευστότητας των τραπεζών δεν είναι αρκετά σύμφωνα με έμπειρους τραπεζίτες, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι ανάγκες ξεπερνούν τα 40 δισ. ευρώ.
Τα εμπορικά καταστήματα ήδη βιώνουν την καθίζηση της ζήτησης, καθώς η οικονομική ανασφάλεια επικρατεί σε όλα τα νοικοκυριά. Η ανασφάλεια για την κρίση, οι γελοίοι μισθοί, η ανεργία, ο φόβος για την απώλεια θέσεων εργασίας και η πίεση από τις εισπρακτικές εταιρείες έχουν φέρει σε απόγνωση το σύνολο των ελληνικών νοικοκυριών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις αρνούνται να συμμετάσχουν στην περαίωση που πραγματοποιεί το υπουργείο Οικονομικών, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε σε έναν φορολογικό συμβιβασμό που θα κλείσει εκκρεμείς υποθέσεις παλαιών ετών. Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι μικρομεσαίες- με τα ελληνικά δεδομένα. Με τα ευρωπαϊκά είναι μικροσκοπικές. Ολες αυτές οι οικογενειακές επιχειρήσεις, οι μικροσυνεταιρισμοί και τα μαγαζάκια κάθε τύπου αντιμετωπίζουν την οικονομική ασφυξία, μια ασφυξία η οποία μεταφέρεται στα νοικοκυριά και σαρώνει την κοινωνία.
Μέχρι στιγμής ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού ζει ακόμη με τα λεφτά του καλοκαιριού από τον τουρισμό. Για το 2009, όμως, οι προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό είναι πολύ δυσοίωνες. Η οικοδομή και η αγορά ακινήτων έχουν «παγώσει», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ένα πλήθος κόσμου που ζει από αυτούς τους τομείς μένει χωρίς εισόδημα. Ο τουρισμός και η οικοδομή είναι από τους βασικότερους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Τι θα γίνει σε λίγους μήνες όταν τα σημάδια της οικονομικής κρίσης γίνουν πιο έντονα; Οταν το κλείσιμο των επιχειρήσεων και οι απολύσεις γίνουν καθημερινή οικονομική πρακτική; Οταν η χώρα θα υπερχρεώνεται μήνα με τον μήνα για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες της, για να πληρώσει τους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων; Καθώς η οικονομική κρίση θα βαθαίνει και οι επιπτώσεις της θα γίνονται πιο εμφανείς, η κοινωνική έκρηξη θα εντείνεται.
Η ανασφάλεια είναι το βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής κοινωνίας σήμερα, μια ανασφάλεια η οποία μεγεθύνεται από την έλλειψη ηγεσίας και από την απουσία ελπίδας για τη βελτίωση της κατάστασης. Η μόνη λύση είναι η παραίτηση της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει ελπίδα για αλλαγή. Εδώ που φθάσαμε σήμερα, δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος να ξεφύγουμε από την ακυβερνησία.