Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Θ. Ζαγοράκη στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη προκειμένου να ζητηθεί ευνοϊκή για τον Δικέφαλο ρύθμιση χρεών εκατομμυρίων ευρώ, επανήλθε στην επικαιρότητα η φάμπρικα των κατ΄ εξακολούθηση χαριστικών ρυθμίσεων προς τις αθλητικές ΑΕ. Επικαλούμενος (και) το γεγονός ότι είναι διοίκηση Πρωτοδικείου, ο πρόεδρος Ζαγοράκης δεν αναγνωρίζει τα συσσωρευμένα χρέη των προηγουμένων (Μπατατούδη, Γούμενουκ.λπ.) και απαιτεί να σβηστούν πρόστιμα και προσαυξήσεις και να καταβληθεί μόνοκαι σε δόσεις- το 30% του λεγόμενου πρωτογενούς χρέους. Ειδάλλως προειδοποιεί πως«το μαγαζί θα βάλει λουκέτο»με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τους νυν κυβερνώντες, που (υποτίθεται ότι) θα εισπράξουν το περιβόητο «πολιτικό κόστος» από την οργή του ριγμένου ΠΑΟΚτσίδικου λαού!

Σημειώνω εξ αρχής ότι, από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ζαγοράκης πολύ ορθώς πράττει απαιτώντας «ισονομία» στην αντιμετώπιση της ΠΑΟΚάρας, που «δικαιούται» εύνοια ανάλογη εκείνης που έτυχαν στο παρελθόν άλλες ομάδες. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από τους πρώτους ευεργετηθέντες ήταν η ΠΑΕ Ολυμπιακός, για την οποία έγινε ευνοϊκή ρύθμιση σταδιακής αποπληρωμής σε 8 χρόνια περίπου 7 δισ. δρχ., τότε, (για την ακρίβεια 6.893.334.189 δρχ.) από τα φέσια της «λαίλαπαςΚοσκωτάΣαλιαρέλη».

Ακολούθησε το περιβόητο «καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης» με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού κ.Ευ.Βενιζέλου, που έγινε κυρίως για χάρη των μπασκετικών ΠΑΟΚ, Αρη, Ηρακλή, αλλά έσπευσαν να το εκμεταλλευθούν και κάποιοι καπάτσοι παράγοντες ΠΑΕ- όπως του Πανιωνίου, της Λάρισας και της Καβάλας- βαφτίζοντάς τες «νέες» και σβήνοντας εν μια νυκτί χρέη εκατομμυρίων!

Η επόμενη… ιστορία μου-αμαρτία μου- βεβαίως καθ΄ όλα νομότυπη τότε για τις ομάδες που εκμεταλλεύθηκαν το «παράθυρο» του σχετικού νόμου- συντελέστηκε με τις ΠΑΕ Αρης, ΑΕΚ και ΟΦΗ, οι οποίες διά της υπαγωγής τους στο περιώνυμο άρθρο 44 περί προβληματικών ΑΕ έσβησαν με μια μονοκοντυλιά συνολικά περί τα 150 εκατ. ευρώ χρέη προς το Δημόσιο. Εν συνεχεία (μας) προέκυψε η λεγόμενη «ρύθμισηΓ.Ορφανού» με τις 120 μηνιαίες δόσεις σε βάθος δεκαετίας, αλλά η ποδοσφαιρική πιάτσα βοά ότι οι περισσότεροι από εκείνους που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση την εφαρμόζουν με το θεατρικό «δεν πληρώνω δεν πληρώνω»!

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ λοιπόν κάνει τη δουλειά της. Το ερώτημα είναι πόσο μακριά ακόμη θα πάει αυτή η βαλίτσα με την ευγενική χορηγία του δι(α)κομματικού ελληνικού κράτους, ωσάν να επρόκειτο για κάποια κοινωφελή ιδρύματα, για δημόσια νοσοκομεία ή σχολεία, και όχι για αθλητικές ΑΕ κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Βέβαια το κράτος δεν έχει επιδείξει ανάλογη γαλαντομία για άλλους χώρους και κλάδους επαγγελματιών και επιχειρήσεων. Το χειρότερο όμως είναι ότι την ίδια στιγμή απολαμβάνουν σκανδαλώδη και προκλητική ατιμωρησία όλα εκείνα τα φυσικά πρόσωπα που δημιουργούν αυτά τα χρέη. Ατιμωρησία που αφήνει τον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και μπάσκετ να γίνεται λεία γνωστών και μη εξαιρετέων αρπακτικών που (αυτο)αποκαλούνται «επενδυτές» της μπάλας. Αλήθεια, γιατί να μη δημεύονται προσωπικά και οικογενειακά περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά και να μπαίνουν φυλακή όλοι αυτοί που με την (κακο)διαχείρισή τους δημιουργούν αυτά τα τεράστια χρέη;

Σε άλλα (σοβαρά) κράτη αθλητικές ομάδες-κολοσσοί όχι μόνο δεν επιδοτούνται, όχι μόνο φορολογούνται και πληρώνουν, αλλά- αν δεν εκπληρούν τις εκ του νόμου προϋποθέσεις- δεν παίρνουν άδεια συμμετοχής στις εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις, υποβιβάζονται ή και διαλύονται γιατί απλώς εφαρμόζονται οι νόμοι. Στο… Ελλαδιστάν όμως- και δη για ομάδες που είναι, όπως λένε, μαγαζί-γωνία, τουτέστιν με μεγάλη οπαδική πελατεία που μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους- οι (αθλητικοί και άλλοι) νόμοι συνήθως δεν εφαρμόζονται. Αντιθέτως, εφευρίσκονται χαριστικές ρυθμίσεις στο όνομα των λαοφιλών ομάδων, που όμως λειτουργούν προς όφελος «επενδυτών»-λαμόγιων και σε βάρος του φορολογούμενου πολίτη.