ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ…
Το ραντεβού του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλου(σκίτσο) με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ κυρίαΑλέκα Παπαρήγα κλείστηκε στη δεξίωση που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.

Κάρ. Παπούλιας στον κινέζο ομόλογό τουΧου Ζιντάο.

«Εχω ορισμένες απόψεις για το χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα ήθελα να τις συζητήσουμε»της είπε. Αλλωστε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ είχε προγραμματίσει συναντήσεις και με άλλα κόμματα.

***


Οταν ο κ. Μίχαλος, υιός του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και υφυπουργού Εσωτερικών κατά τη διάρκεια της δικτατορίας κ.Χρ.Μίχαλου, διέβη το κατώφλι του Περισσού ένα Σάββατο πρωί, το πρώτο πράγμα το οποίο του έκανε εντύπωση ήταν το άγαλμα του Λένιν από το οποίο πέρασε μπροστά. Εν συνεχεία το βλέμμα του έπεσε στις φωτογραφίες που κοσμούσαν το γραφείο της κυρίας Παπαρήγα και παρουσίαζαν τους αγώνες του ΚΚΕ για την εργατιά και τη Δημοκρατία και ορισμένες διαδηλώσεις από την περίοδο της χούντας.

…ΤΑ ΚΟΥΠΟΝΙΑ…
Εκείνο που ίσως δεν περίμενε ήταν, όπως έλεγε, ότι θα έβγαζε από την τσέπη του 100 ευρώ για να αγοράσει κουπόνια του ΚΚΕ για την οικονομική ενίσχυση του κόμματος, αφού η Γενική Γραμματέας, μετά τη συνάντηση που είχαν και στην οποία δεν συμφώνησαν σε τίποτε, θέλησε να δοκιμάσει «την κοινωνική του ευαισθησία».

***


Ο κ. Μίχαλος είχε προετοιμάσει πολύ καλά τη συνάντησή του με την κυρία Παπαρήγα, ακόμη και το αναμνηστικό δώρο που θα της έδινε προκειμένου «να σπάσει ο πάγος» και να μπορέσει να συζητήσει με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ όχι μόνο το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την έλλειψη μηχανισμών ελέγχου αυτού (θέματα για τα οποία νόμιζε ότι η κυρία Παπαρήγα θα συμφωνούσε μαζί του) αλλά και για τις εργασιακές σχέσεις.

…ΤΟ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ…
Ηταν, όπως έλεγε, η πρώτη φορά που πρόεδρος του ΕΒΕΑ διάβαινε την πύλη του Περισσού για κάτι τέτοιο. Και της πρόσφερε ένα ασημένιο αναμνηστικό με το σήμα του Επιμελητηρίου. Προηγουμένως φρόντισε να ρίξει και μια… ματιά στον «Ριζοσπάστη», μία από τις εφημερίδες που καθημερινώς αγοράζει το Γραφείο Τύπου του ΕΒΕΑ.

…ΚΑΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Η κυρία Παπαρήγα, η οποία ήταν μαζί με τους οικονομικούς συνεργάτες της, δεν του χαρίστηκε καθόλου, αν και συζήτησε μαζί του όλα τα θέματα και κυρίως για τη χρηματοοικονομική κρίση, από πού προήλθε και ποιοι την προκάλεσαν.

***


«Οι νέες απειλές και εκβιασμοί των καπιταλιστών προς τους εργαζομένους στηρίζονται σε ένα αντιεργατικό καθεστώς που συνδιαμόρφωσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες του κεφαλαίου για βαθύτερη εκμετάλλευση, υψηλότερη κερδοφορία»αναφέρει ανάμεσα στα άλλα και η ανακοίνωση του ΚΚΕ που εξεδόθη μετά τις προτάσεις Μίχαλου για ελαστική προσωρινή εργασία, για τριήμερη δηλαδή εργασία με αντίστοιχη μείωση των μισθών και των ενσήμων ασφάλισης.

ΣΥΝΕΠΕΙΑ
Πάντως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι συνεπής. Με το που έπιασε τον στόχο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, δηλαδή κοντά στο 2%, προχώρησε την περασμένη Πέμπτη σε γενναία μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 0,75%, τη μεγαλύτερη στη δεκάχρονη ιστορία της. Μόνο που για να μειώσει τα επιτόκια χρειάστηκε να μπει σε ύφεση η ευρωζώνη!

ΓΑΛΛΙΚΗ DΕCΟ
Στις 15 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αγροτικής Τράπεζας και της γαλλικής Groupama για την πώληση ή μη του 50,08% της Αγροτικής Ασφαλιστικής.

***


Οπως είναι γνωστό, η διοίκηση της ΑΤΕ Βank ύστερα από διεθνή διαγωνισμό επέλεξε ως προτιμητέο υποψήφιο για την πώληση της θυγατρικής της τη γαλλική Groupama, η οποία έχει αποκτήσει στη χώρα μας και τον Φοίνικα. Από την έναρξη του διαγωνισμού ως σήμερα έχουν περάσει επτά μήνες αλλά λόγω και της αναταραχής στις αγορές ακόμη οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται σκληρά.

***


Οι εργαζόμενοι πάντως στην εταιρεία, οι οποίοι αντιδρούν στην πώληση, έχουν άλλη άποψη. Υποστηρίζουν ότι οι δύο πλευρές έχουν δώσει τα χέρια και απομένουν οι τυπικές ανακοινώσεις. Αναφέρουν μάλιστα ότι στα καινούργια κτίρια της Αγροτικής Ασφαλιστικής στη λεωφόρο Συγγρού 171 (θα εγκαινιαστούν από το νέο έτος) τα γραφεία της διοίκησης στον πέμπτο όροφο έχουν διακοσμηθεί με τις εντολές των Γάλλων!

***


Ανεξάρτητα πάντως από τον νέο ιδιοκτήτη της Αγροτικής Ασφαλιστικής, το καινούργιο κτίριο θα ενισχύσει τα αποθεματικά της εταιρείας κατά 30 εκατ. ευρώ με την αναπροσαρμογή παγίων.