Η υψηλή μεταβλητότητα απομακρύνει τους αμυντικούς επενδυτές
Η διορθωτική τάση στις διεθνείς αγορές, πότε έντονη, πότε ηπιότερη και με ένα ανοδικό διάλειμμα την Τρίτη, συντόμευσε το ανοδικό ράλι που προηγήθηκε και επανέφερε την υψηλή μεταβλητότητα προκαλώντας και πάλι αμηχανία στους επενδυτές. Αυτή τη φορά οι αγορές ανταποκρίθηκαν αμεσότερα στις αρνητικές ειδήσεις και αγνόησαν τις θετικές, όπως το μπαράζ μείωσης των επιτοκίων της Πέμπτης, καθώς είχαν προεξοφλήσει μερικώς την εξέλιξη αυτή στο προηγηθέν ράλι.

Ωστόσο η εκ νέου διόρθωση για τους αισιόδοξους συνιστά μία ακόμη εκπληρωμένη προϋπόθεση προκειμένου να επαναληφθεί η προσπάθεια για ένα νέο ράλι, ύστερα από το πρόσφατο των έξι ημερών.

Αλλωστε το πρόσφατο ράλι εξελίχθηκε εν μέσω αποθαρρυντικών εξελίξεων οι οποίες παρέμειναν σε ισχύ και την τελευταία εβδομάδα (αυτοκινητοβιομηχανίες, ανεργία). Αρκετές όμως μετοχές συνέχισαν να ανακάμπτουν, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα, τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην εγχώρια, όπου έχει ξεχωρίσει ο τίτλος της ΔΕΗ, ο οποίος ανακάμπτει με την προσδοκία βελτίωσης των αποτελεσμάτων στο 2009, αλλά και με αφορμή το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 13 δισ. ευρώ, παρά τις ζημίες που ανακοίνωσε το τρίτο τρίμηνο.

Η προσδοκία για το ενδεχόμενο νέο ράλι είναι να αποκτήσει αυτή τη φορά μεγαλύτερη διάρκεια σε σχέση με το προηγούμενο, δεδομένου ότι και το νέο εντάσσεται ούτως ή άλλως στις υπάρχουσες «bear market» συνθήκες, οι οποίες εμπεριέχουν πάντα υψηλό ρίσκο για τους συντηρητικούς επενδυτές.

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Σε μείωση της τιμήςστόχου στα 6 ευρώ από 7 ευρώ νωρίτερα για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προχώρησε η Ρroton Βank διατηρώντας τη σύσταση «neutral».

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αναφέρει ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων της αγοράς λόγω των απωλειών από τις χρηματοοικονομικές δραστηριότητες, ωστόσο τα βασικά κέρδη πλησίασαν τις προβλέψεις της Ρroton, παρά τη «φτωχή» εικόνα σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών. Η χρηματιστηριακή διαπιστώνει καλύτερη διαχείριση όσον αφορά τα κόστη καθώς οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης φαίνεται ότι θα αποδώσουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Επίσης στη σχετική έκθεση η Ρroton Βank μείωσε και τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της Τράπεζας εκτιμώντας ότι θα εμφανίσει οριακή κερδοφορία στο σύνολο της διανυόμενης χρήση.

ΙΝΤRΑLΟΤ
Σύσταση «αγορά» διατηρεί για τη μετοχή της Ιntralot η UΒS, μολονότι αναπροσάρμοσε οριακά την τιμή-στόχο στα 6 ευρώ από 6,30 ευρώ νωρίτερα.

Παραμένοντας θετική για τις αναπτυξιακές προοπτικές του ομίλου, η UΒS μείωσε κατά 16% τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία της εισηγμένης στο σύνολο της παρούσας χρήσης και κατά 4% τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή το 2009.

Πιο «αυστηρή» εμφανίζεται η Citigroup για τη μετοχή καθώς μείωσε δραστικά την τιμή-στόχο στα 4,50 ευρώ από 14,20 ευρώ προγενέστερα υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα και τη σύσταση σε «διακράτηση» από «αγορά». Ο διεθνής οίκος χαρακτήρισε «απογοητευτικά τα αποτελέσματα εννεαμήνου» της εταιρείας και μείωσε κατά 23%-24% τις εκτιμήσεις για τα κέρδη ανά μετοχή την περίοδο 2008-2010.

CΟCΑ-CΟLΑ
Επιφυλακτικές Citigroup και UΒS
Επιφυλακτική στάση απέναντι στην Coca-Cola διατηρούν η Citigroup και η UΒS εκτιμώντας ότι το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά για την εταιρεία λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος, ενώ τονίζουν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να θωρακισθεί η ανάπτυξη της εγχώριας εισηγμένης στο επόμενο έτος. Η Citigroup, διατηρώντας αμετάβλητη την τιμή-στόχο για τη μετοχή στα 11 ευρώ και τη σύσταση «διακράτηση», αναφέρεται σε «προσαρμογή στους δύσκολους καιρούς» και εκτιμά ότι το 2009 θα αποτελέσει χρονιά δοκιμασίας για τη διοίκηση της εταιρείας καθώς αυτή θα προσαρμόζει το μοντέλο της στο επιδεινούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Σημαντική τροχοπέδη για το 2009 θα αποτελέσει η επιδείνωση των οικονομικών της εταιρείας, συμπεραίνει η UΒS, και αναφέρει ως πηγή ανησυχίας την πιθανή κατάρρευση των αγορών της Ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της UΒS, η μετοχή της Coca-Cola διαπραγματεύεται 9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του 2009, δηλαδή με discount 4% έναντι του κλάδου.