Αυτή την εβδομάδα, με πιθανότερη ημέρα την προσεχή Τρίτη, θα συγκληθεί το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Θεάτρου Τέχνης για να συζητήσει και να ψηφίσει(;) τον νέο πρόεδρο και τον νέο καλλιτεχνικό διευθυντή. Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα! Τώρα θα φανεί αν η συγκατοίκηση έχει παρόν και μέλλον. Τώρα θα φανούν και οι πραγματικές προθέσεις…

* * *
Από βαλς, τανγκό, σουίνγκ και τσάρλεστον ως ροκ εν ρολ: όλους τους χορούς μαθαίνει η Ρένη Πιττακή στα «Εξι μαθήματα χορού σε έξι εβδομάδες» (φωτογραφία) στη σκηνή του θεάτρου Ιλίσια- Βολανάκης και τους χορεύει υπέροχα. Αν και βλέποντάς την να λικνίζεται, πάντα με το κατάλληλο ένδυμα (από τουαλέτα ως μπλουτζίν)

σκέφτεσαι ότι τους ήξερε από πριν, τους χόρευε στα πάρτι με τους φίλους της και τώρα τους μοιράζεται μαζί μας- και πολύ καλά κάνει.

* * *
Με μιαν απίστευτη δεξιότητα και χάρη, η αγαπημένη μαθήτρια του Καρόλου Κουν κάνει το σύγχρονο αμερικανικό έργο του Ρίτσαρντ Αλφιέρι να ξεχωρίζει. Μαζί με τον Κώστα Κάππα, φτιάχνουν οι δυο τους ένα τρυφερό ζευγάρι που μοιράζεται τελικά τα πάντα, ξεκινώντας από έναν καβγά…

* * *
Και φαντάζομαι ότι δεν είναι απλό για έναν νέο ηθοποιό να γίνει κυριολεκτικά ο παρτενέρ της Ρένης Πιττακή- και στην πρόζα και στον χορό. Κι όμως ο Κώστας Κάππας ο οποίος υποδύεται τον Μάικλ, τον δάσκαλο του χορού, τα καταφέρνει μια χαρά.

* * *
Την παράσταση σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια έχει ήδη αγκαλιάσει το κοινό, το οποίο δεν αργεί ποτέ στα καλά πράγματα- μόνο που δεν αργεί ούτε και στα λιγότερο καλά. Το έργο έχει τόσο ενδιαφέρον που μεταφέρεται και στη μεγάλη οθόνη, με τη Σίρλεϊ Μακ Λέιν και τον Ρούπερτ Εβερετ μάλιστα.

* * *
Στις 12 Δεκεμβρίου, του Αγίου Σπυρίδωνος, ανοίγει η καινούργια Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο Τσίλερ. Αν και δεν είναι ακόμη έτοιμο το υπόλοιπο, θα ξεκινήσουν οι παραστάσεις με τα έργα «Ρομπέρτο Ζούκο» και «Αγία Οικογένεια» (στις 21/12) σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο.

Ενδιαφέρον το πείραμα, γενικώς. * * *
Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ο Στάθης Λιβαθινός για τον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ που σκηνοθετεί για το ΚΘΒΕ και τον Νικήτα Τσακίρογλου. Στην Αθήνα συνεχίζεται η παράσταση που έστησε με την ομάδα του στο θέατρο Μεταξουργείο. Εχει πολύ ενδιαφέρον αυτός ο «Ηρωας, το καμάρι της Δύσης» μια που αποδεικνύει πόσο εύκολα οι άνθρωποι παρασύρονται- στο καλό και στο κακό- και πόσο μεγάλη ανάγκη έχουν να ελπίζουν. Πάντα.

* * *
Μια απώλεια τόσο απρόσμενη και τόσο άδικη. Ο Κωνσταντίνος Παπαχρόνης είχε τόση όρεξη για ζωή, τόσο ταλέντο, τόσα όνειρα να πραγματοποιήσει, τόσους φίλους…

* * *
ΥΓ.: Το «Ξύπνημα της άνοιξης» θα επανέλθει στη σκηνή στις 11 Δεκεμβρίου, με τον Ομηρο Πουλάκη Μελχιώρ και τον Κωνσταντίνο Ασπιώτη Οτο.

myrto@dolnet.gr