Στο Πολυτεχνείο και την οδό Πατησίων έχουν περιοριστεί το βράδυ της Κυριακής τα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και αριστεριστών. Οι τελευταίοι, 300-400 άτομα, κλεισμένοι μέσα στον περίβολό του και προστατευόμενοι από το «πανεπιστημιακό άσυλο», πραγματοποιούν εξόδους και επιτίθενται με βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις που έχουν περικυκλώσει το κτίριο, και οι οποίες απαντούν με ρίψη δακρυγόνων. Άλλοι από αυτούς που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο πετούν από τα παράθυρα και την ταράτσα πέτρες και αντικείμενα στους αστυνομικούς, ενώ χρησιμοποιούν και σφεντόνες. Στην Πατησίων, υπάρχουν μικρές ομάδες κοντά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και στην περιοχή της Ομόνοιας. Καίγονται πολλά καταστήματα στην περιοχή, μεταξύ αυτών το κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών «Πλαίσιο», στη γωνία Στουρνάρα και Μπουμπουλίνας, πίσω ακριβώς από το Πολυτεχνείο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορούσε να επέμβει λόγω των οδομαχιών.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες εννέα άτομα έχουν τραυματιστεί, δύο από αυτά σοβαρά με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και έχουν μεταφερθεί στον Ερυθρό Σταυρό και στο Ιπποκράτειο.

Τι προηγήθηκε

Επεισόδια και καταστροφές σημειώθηκαν στις πορείες διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για το θάνατο του 16χρονου μαθητή από πυρά ειδικού φρουρού στα Εξάρχεια, το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια.

Στην Αθήνα η πορεία ξεκίνησε από το Μουσείο και κατευθύνθηκε προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ). Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, σύλλογοι εκπαιδευτικών και φοιτητών, ο ΣΥΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Οικολόγοι-Πράσινοι, η νεολαία Συνασπισμού, το δίκτυο πολιτικών και κοινωνικών Δικαιωμάτων, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου κ.ά.

Όταν η πορεία άρχισε να ανεβαίνει τη λεωφόρο Αλεξάνδρας σημειώθηκαν τα πρώτα επεισόδια με επιθέσει σε κλειστά καταστήματα και φωτιές σε κάδους απορριμμάτων από μεμονωμένες ομάδες που αποσπάστηκαν από τον κύριο κορμό της πορείας. Στις 3 το μεσημέρι ομάδα ατόμων που βρίσκονταν στη γωνία Αλεξάνδρας και Χαριλάου Τρικούπη, έβαλαν φωτιά στο κτίριο που στεγάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ, που απειλούσε και γειτονική πολυκατοικία. Η Πυροσβεστική έφθασε αμέσως και την κατέσβεσε. Αντιπροσωπεία αυτοκινήτωνκατστράφηκε από φωτιά. Υπάρχει αναφορά για εμπρησμό υποκαταστήματος τράπεζας.

Η αστυνομία απάντησε με χρήση δακρυγόνων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πανικός στην πλειοψηφία των ειρηνικών διαδηλωτών που άρχισαν να αποχωρούν. Η πορεία σταμάτησε στον Αρειο Πάγο, δύο τετράγωνα πριν την ΓΑΔΑ, όπου είχαν παραταχθει ισχυρές δυνάμεις ΜΑΤ. Στα στενά κατά μήκος της Αλεξάνδρας όπου διασκορπίστηκαν οι μικρές ομάδες των καταστροφέων γίνεται κλεφτοπόλεμος με δυνάμεις των ΜΑΤ.

Μικροεπεισόδια αναφέρθηκαν και στην οδό Ναυαρίνου. Όλο το κέντρο της Αθήνας υπέφερε από την ασφυκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα χημικά της αστυνομίας και οι καπνοί από τους εμπρησμούς.

Κατάδιάρκεια των επεισοδίων, τουλάχιστον δύο διαδηλωτές μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, χωρίς να είναι μέχρι στιγμής γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη Θεσσαλονίκη

Αντίστοιχη πορεία έγινε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.000 ατόμων, από την Καμάρα προς το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου.

Μπροστά από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου σημειώθηκαν επεισόδια, με ρίψη αντικειμένων από πλευράς διαδηλωτών και απάντηση των αστυνομικών με χημικά.

Oι διαδηλωτές διαλύθηκαν και στη συνέχεια ενώθηκαν μπροστά από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, με ομάδα άλλων ατόμων.

Τα επεισόδια συνεχίστηκαν, με ζημιές σε βιτρίνες καταστημάτων και σε σταθμευμένα οχήματα, ενώ ταραχές σημειώθηκαν και στο αστυνομικό τμήμα της Ανω Πόλης.

Και στο Ηράκλειο

Ζημιές σε δημόσια κτίρια αναφέρθηκαν και στο Ηράκλειο Κρήτης (στο αστυνομικό τμήμα, στο κτίριο της Νομαρχίας, το Δικαστικό Μέγαρο) καθώς και σε αυτοκίνητα.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν, ή προγραμματίζονται να γίνουν εντός της ημέρας, και σε άλλες πόλεις.