Η ιστορία λέει ότι οι Μαυριτανοί εγκατέλειψαν την Ισπανία πριν από 500 χρόνια, αλλά η επιστήμη μάς βεβαιώνει ότι άφησαν πίσω τους μια γενετική κληρονομιά η οποία μπορεί να ανιχνευθεί ως και σήμερα στο DΝΑ των ανδρών της Ιβηρικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με έρευνες που ρίχνουν φως στην ιστορία της περιοχής, μεγάλο ποσοστό ισπανών και πορτογάλων ανδρών διαθέτουν γενετικό προφίλ το οποίο υποδεικνύει βορειοαφρικανική ή εβραϊκή καταγωγή.

Οι επιστήμονες εξέτασαν το ανδρικό χρωμόσωμα Υ. Ενώ οι γυναίκες διαθέτουν δύο χρωμοσώματα Χ, οι άντρες έχουν ένα Χ και ένα Υ. Το Υ κληρονομείται πάντοτε από τον πατέρα, παραμένοντας άθικτο από γενιά σε γενιά. Ετσι, αποδείχθηκε ότι ένας στους πέντε Ιβηρες έχει χρωμόσωμα Υ εμφανώς εβραϊκής προέλευσης, ενώ ένας στους δέκα έχει χρωμόσωμα Υ βορειοαφρικανικής προέλευσης.

« Αυτές οι αναλογίες μαρτυρούν ένα υψηλό ποσοστό αλλαγής θρησκεύματος, είτε εθελοντικής είτε επιβεβλημένης,στην οποία οδηγήθηκαν τα άτομα αυτά λόγω ιστορικών επεισοδίων έλλειψης κοινωνικής και θρησκευτικής ανεκτικότητας. Ο προσηλυτισμός τούς οδήγησε με τη σειρά του στην ενσωμάτωση των απογόνων τους στον γενικό πληθυσμό » λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λέστερ και επικεφαλής της έρευνας Μαρκ Τζόμπλινγκ. Το 711 μ.Χ. οι Αραβες έκαναν απόβαση στην Ισπανία και κατέλαβαν το χριστιανικό βασίλειο των Βησιγότθων. Παρ΄ ότι φάνηκαν ανεκτικοί τόσο απέναντι στον χριστιανισμό όσο και στον ιουδαϊσμό, οι χριστιανοί κατάφεραν τελικά, στα τέλη του 15ου αιώνα, να τους εκδιώξουν και να ξαναπάρουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή. Οι εναπομείναντες εβραίοι και μουσουλμάνοι αναγκάστηκαν να προσηλυτιστούν στον χριστιανισμό και θεσπίστηκε η Ιερά Εξέταση για να καταδιώκει ως αιρετικούς εκείνους οι οποίοι διατηρούσαν τις παλιές τους θρησκείες.

« Μακροπρόθεσμα τα άτομα εβραϊκής και αραβικής προέλευσης είτε εκδιώχθηκαν είτε εξαναγκάστηκαν να ενταχθούν στον χριστιανικό πληθυσμό. Το αποτέλεσμα αυτής ακριβώς της εξέλιξης είναι που παρατηρούμε σήμερα στα υψηλά ποσοστά σύγχρονων Ισπανών με μαυριτανική καταγωγή » επισημαίνει ο καθηγητής Τζόμπλινγκ.

Παρόμοια έρευνα έδειξε ότι και οι Σταυροφόροι ενδέχεται να άφησαν το γενετικό τους αποτύπωμα στον σύγχρονο Λίβανο, όπου ένα μεγάλο κομμάτι των χριστιανών ανδρών διαθέτουν χρωμόσωμα Υ ευρωπαϊκής προέλευσης.

© Τhe Τimes 2008