ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ Μια νέα ινσουλίνη η οποία χορηγείται στα διαβητικά άτομα μόνο τρεις φορές την εβδομάδα αντί για κάθε μέρα εισέρχεται στην τελική φάση κλινικών δοκιμών, δίνοντας υπόσχεση στους ασθενείς για μικρότερη ταλαιπωρία και… ελεύθερο Σαββατοκύριακο.

Η νέα ινσουλίνη απευθύνεται σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 τα οποία είναι όμως ινσουλινοεξαρτώμενα. Οι ασθενείς θα μπορούν να λαμβάνουν την ορμόνη η οποία βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος την Παρασκευή και να ξεχνούν τις ενέσεις ως τη Δευτέρα, σύμφωνα με τους υπευθύνους της παρασκευάστριας εταιρείας του προϊόντος φαρμακευτικής εταιρείας Νovo Νordisk η οποία έχει την έδρα της στη Δανία.

Η τελική φάση των δοκιμών της τροποποιημένης αυτής ινσουλίνης, η οποία φέρει την κωδική ονομασία ΝΝ1250, αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2009 και οι ειδικοί θα ελέγξουν αν η ορμόνη που δημιούργησαν μπορεί να επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία διάσπασης της ινσουλίνης που ακολουθεί ο οργανισμός. Το πρόβλημα με τις υπάρχουσες ινσουλίνες που κυκλοφορούν στην αγορά, το οποίο επιβάλλει την καθημερινή χορήγησή τους, είναι ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ανακαλύψει τον τρόπο ώστε να βάζουν «φρένο» στα οξέα του στομάχου που τις διασπούν γρήγορα.

Η νέα πειραματική ινσουλίνη, όμως, μπορεί να χορηγείται σε μορφή ενέσεως σε πιο αραιά χρονικά διαστήματα, καθώς οι επιστήμονες της παρασκευάστριας εταιρείας έχουν προσδέσει σε κάθε μόριο ένα ειδικώς σχεδιασμένο λιπαρό οξύ το οποίο εξασφαλίζει ότι γίνεται βραδύτερη αποδέσμευση της ορμόνης και έτσι πιο σταδιακή χρήση της από τα μυϊκά κύτταρα και τα λιποκύτταρα του οργανισμού.