Τη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων θεωρεί απαραίτητη οκ. Κυρ.Γριβέας, πρόεδρος του ομίλου C&C Ιnternational, που δραστηριοποιείται στην οργάνωση συνεδρίων, εκτιμώντας ότι η αγορά αυτή δεν έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη συντονισμού πολιτείας, φορέων και επιχειρήσεων.
– Η χρηματοπιστωτική κρίση έχει επηρεάσει την αγορά συνεδρίων;
«Εκτιμούμε ότι η οικονομική κρίση όχι μόνο δεν έχει επηρεάσει την αγορά των διεθνών συνεδρίων αλλά θα δημιουργήσει και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. Οι κρίσεις δημιουργούν την ανάγκη για περισσότερες συναντήσεις και διαβουλεύσεις για να αντιμετωπιστούν.
Επιπλέον για τη συντριπτική πλειονότητα των διεθνών συνεδρίων η απόφαση για τη διοργάνωσή τους συνήθως έχει ληφθεί δύο ως πέντε χρόνια πριν από τη διεξαγωγή τους. Τα περισσότερα διεθνή συνέδρια αφορούν τομείς όπως η ιατρική, οι επιστήμες, η ενέργεια, το περιβάλλον, υπηρεσίες οι οποίες επηρεάζονται λιγότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση».
– Τι δυνατότητες προσφέρει το μοντέλο του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για τον συνεδριακό τουρισμό;
«Είμαστε στον σωστό δρόμο αλλά στην αρχή. Θεωρούμε ότι στην παρούσα συγκυρία, αν πολιτεία, φορείς και επιχειρήσεις δράσουν συντονισμένα, παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία διεκδίκησης νέων συνεδρίων ή ανάληψης πρωτοβουλιών που να οδηγούν σε νέες συνεδριακές διοργανώσεις. Είναι απαραίτητη η ύπαρξη μακροπρόθεσμης στρατηγικής διεκδικήσεων σε βάθος χρόνου. Στη C&C Ιnternational έχουμε δει τα οφέλη αυτής της στρατηγικής. Εχουμε ήδη αναλάβει τη διοργάνωση συνεδρίων κύκλου εργασιών ύψους 100.000.000 ευρώ για την πενταετία 2009-2013 στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα συνέδρια αυτά θα συμμετάσχουν αθροιστικά πάνω από 35.000 σύνεδροι με εκτιμώμενο αριθμό διανυκτερεύσεων που θα ξεπεράσει τις 105.000. Η περίοδος 2011-2013 έχει ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ενώ ήδη υποβάλουμε φακέλους διεκδίκησης για την περίοδο 2014-2016».
– Η έλλειψη υποδομών λειτουργεί ανασταλτικά;
«Η κατασκευή του μητροπολιτικού συνεδριακού κέντρου είναι σημαντική αλλά δεν αποτελεί πανάκεια. Το 75% των διεθνών συνεδρίων κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 5.000 συνέδρων, αριθμός για τον οποίο η Αθήνα έχει όλες τις υποδομές για να αντεπεξέλθει με επιτυχία. Βεβαίως το μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο θα μας διευκολύνει να καλύψουμε με αξιώσεις και το υπόλοιπο μέρος της αγοράς. Ενδιαμέσως όμως έχουμε πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης διεκδικώντας το μερίδιο που μας αναλογεί από τη διεθνή αγορά».
– Τι προϋποθέτει η διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου;
«Για τους περισσοτέρους η διοργάνωση ενός διεθνούς συνεδρίου είναι η προσπάθεια να παρέχουν σοβαρές υπηρεσίες οργάνωσης στη διάρκεια του συνεδρίου. Αυτό όμως στη διεθνή αγορά είναι το αυτονόητο για όποια εταιρεία είναι διεθνώς πιστοποιημένη ως Ρrofessional Congress Οrganizer. Η διαφορά προκύπτει από τη δυνατότητά σου ως εταιρείας να ασχοληθείς αποτελεσματικά για δύο, τρία ή και τέσσερα χρόνια με την επικοινωνία, το μάρκετινγκ και την προβολή της διοργάνωσης ώστε εν τέλει να μεγιστοποιήσεις το κύρος και τα οικονομικά μεγέθη σου».