ΜΠΕΡΜΕΧΑ

Εξαφάνισαν… νησί στο Μεξικό

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ. Ενα… χαμένο νησί, ένας πολιτικός που σκοτώνεται υπό περίεργες συνθήκες, πετρέλαιο στον βυθό της θάλασσας. Θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας κατασκοπείας. Και όμως, πρόκειται για πραγματική υπόθεση η οποία αφορά την εξαφάνιση ενός μικρού νησιού στον Κόλπο του Μεξικού. Το νησί Μπερμέχα βρισκόταν σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό. Υπήρχε σε όλους σχεδόν τους άτλαντες και τους ναυτικούς χάρτες, με συγκεκριμένες συντεταγμένες.

Εξαφάνισαν… νησί στο Μεξικό | tovima.gr

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.

Ενα… χαμένο νησί, ένας πολιτικός που σκοτώνεται υπό περίεργες συνθήκες, πετρέλαιο στον βυθό της θάλασσας. Θα μπορούσε να είναι σενάριο ταινίας κατασκοπείας.

Και όμως, πρόκειται για πραγματική υπόθεση η οποία αφορά την εξαφάνιση ενός μικρού νησιού στον Κόλπο του Μεξικού. Το νησί Μπερμέχα βρισκόταν σε απόσταση 160 χιλιομέτρων από τη χερσόνησο του Γιουκατάν στο Μεξικό. Υπήρχε σε όλους σχεδόν τους άτλαντες και τους ναυτικούς χάρτες, με συγκεκριμένες συντεταγμένες.

Ως το 1997, όταν εξαφανίστηκε επισήμως. Την ίδια περίοδο το Μεξικό βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διευθέτηση των θαλασσίων συνόρων των δύο χωρών. Τότε ήταν που το Μεξικό έχασε τη δικαιοδοσία του σε μια θαλάσσια ζώνη που, σύμφωνα με γεωλόγους, διαθέτει στον βυθό της πολύ πετρέλαιο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, ο βουλευτής Ζοζέ Ανχελ Κοντσέλιο, ο οποίος είχε ανακινήσει εκείνη την εποχή το ζήτημα της εξαφάνισης του νησιού, σκοτώθηκε έναν χρόνο αργότερα σε « περίεργο δυστύχημα ». Αντίθετα ο επικεφαλής των ερευνών για τον εντοπισμό του νησιού Νέστορ Γι Αμαδόρ είναι σήμερα ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους αξιωματούχους του μεξικανικού Ναυτικού. Οι βουλευτές που ανακίνησαν το ζήτημα θεωρούν ότι η καταβύθιση του νησιού 40 με 50 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σήμερα είναι « ανθρώπινος δάκτυλος », ενώ δεν αποκλείουν την ύπαρξη « περίεργων συμφωνιών μεταξύ ΗΠΑ- Μεξικού ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk