Το ΠαΣοΚ μια ανάσα από την αυτοδυναμία

Με την αυτοδυναμία φλερτάρει πλέον το ΠαΣοΚ, όπως διαφαίνεται από την ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Η διαφορά του με τη ΝΔ έχει φθάσει στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα της Μetron Αnalysis που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το ΠαΣοΚ βρίσκεται στο 34,9% από 27% που συγκέντρωνε τον Ιούνιο και η ΝΔ στο 29,4% από 30,5%. Με την αναγωγή των ποσοστών αυτών στα έγκυρα ψηφοδέλτια της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, το ανώτατο ποσοστό του ΠαΣοΚ φθάνει στο 41,8% και το αντίστοιχο της ΝΔ στο 35,3%.

Με την αυτοδυναμία φλερτάρει πλέον το ΠαΣοΚ, όπως διαφαίνεται από την ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των τελευταίων δημοσκοπήσεων. Η διαφορά του με τη ΝΔ έχει φθάσει στις 5,5 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα της Μetron Αnalysis που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το ΠαΣοΚ βρίσκεται στο 34,9% από 27% που συγκέντρωνε τον Ιούνιο και η ΝΔ στο 29,4% από 30,5%. Με την αναγωγή των ποσοστών αυτών στα έγκυρα ψηφοδέλτια της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης, το ανώτατο ποσοστό του ΠαΣοΚ φθάνει στο 41,8% και το αντίστοιχο της ΝΔ στο 35,3%. Στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις καταγράφεται πτώση (4,1%) στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, 8,5% από 12,6%, το ΚΚΕ κινείται στο 6,9%, ο ΛΑΟΣ στο 4,9% και οι Οικολόγοι Πράσινοι ανεβαίνουν στο 2,5% από 1,7%. Η άνοδος του ΠαΣοΚ, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της έρευνας, οφείλεται κατ΄ αρχάς στη σημαντική άνοδο της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του, 87,4% έναντι 73,6% που μετρήθηκε τον Ιούνιο. Επίσης, στην αύξηση των ψηφοφόρων που δέχεται από τον χώρο της ΝΔ- 7,6% από 3,7% που ήταν τέσσερις μήνες πριν- και στη μείωση των απωλειών προς τον ΣΥΡΙΖΑ (5,5% από 11,6%). Η σημαντικότερη ανατροπή καταγράφεται στην παράσταση νίκης, όπου σημειώνεται άνοδος κατά 28,8% στο ποσοστό όσων πιστεύουν ότι τις επόμενες εκλογές θα τις κερδίσει το ΠαΣοΚ (47,2% από 18,4%). Τον Ιούνιο η διαφορά αυτή ήταν 42% υπέρ της ΝΔ (από 60,4% έπεσε στο 31,4%, δηλαδή πτώση 29%). Ο κ. Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά στο ερώτημα για το ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός – 33,1% έναντι 30,1% που συγκεντρώνει ο κ. Γ. Παπανδρέου. Τον Ιούνιο η διαφορά τους έφτανε στο 18%, έκτοτε όμως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κατέγραψε άνοδο περίπου 9 μονάδων. Συνολικά πάντως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει βελτιώσει σημαντικά το αρχηγικό του προφίλ.

Για πρώτη φορά σε μέτρηση της Μetron από το 2004 ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβέρνηση υπολείπεται έστω και οριακά από τον αντίστοιχο για το ΠαΣοΚ (13,1% της ΝΔ έναντι 13,9%). Επίσης, για πρώτη φορά αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι εμπιστεύονται περισσότερο μια κυβέρνηση ΠαΣοΚ με τον κ. Παπανδρέου (33,4%, άνοδος 9 ποσοστιαίων μονάδων) έναντι μιας κυβέρνησης ΝΔ με τον κ. Καραμανλή (30%, πτώση 4,9 μονάδες). Το 26,3% απαντά καμία από τις δύο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα, το οποίο ενδεχομένως να καθορίσει τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, ότι το 51,1% των πολιτών τάσσεται υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων έναντι του 44,4% που επιμένει στις κυβερνήσεις συνεργασίας, όταν στις αρχές του έτους καταγραφόταν ισχυρή τάση υπέρ των συνεργασιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk