Διακίνηση «ζεστού χρήματος σε βαλίτσες» ύψους εκατομμυρίων ευρώ από τους λογαριασμούς της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου προς άγνωστους αποδέκτες προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκαν στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και υπεβλήθησαν χθες βράδυ στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής λίγες ώρες μετά την «αυλαία» της ακροαματικής διαδικασίας που αποφάσισε η πλειοψηφία της.

Από την έρευνα που διεξήγαγαν εμπειρογνώμονες της ΤτΕ σχετικά με τις «ιερές» συναλλαγές διαπιστώθηκε ότι το Βατοπαίδι προχώρησε διά του «αρχιλογιστή» της μοναχού Ευδόκιμου σε αναλήψεις μετρητών σε «βαλίτσες» μεγάλων ποσών (από 500.000 ευρώ ως και 2 εκατ. ευρώ), χωρίς ωστόσο να φαίνονται από τα προσκομισθέντα στοιχεία σε όλες τις περιπτώσεις οι αποδέκτες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο επιχειρηματίας κ. Αθ. Πάπιστας στον όμιλο εταιρειών του οποίου η μονή απέκτησε συμμετοχή κατά 35%. Επίσης από τα στοιχεία της ΤτΕ γίνεται γνωστό ότι η Μονή Βατοπαιδίου κατέθεσε σε κοινό λογαριασμό της κυρίας Αικατερίνης Πελέκη-Βουλγαράκη και του συζύγου της κ. Γ. Βουλγαράκη στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος συνολικό ποσό 972.000 ευρώ το διάστημα από 23.5.2007 ως 4.9.2008, δίχως ωστόσο να φαίνεται αν και πόσα από τα ποσά αυτά κατέληξαν στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο. Επίσης, σε λογαριασμό στην Εμπορική που διατηρεί ο αδελφός της, δικηγόρος κ. Δ.Πελέκης, ο οποίος εκπροσώπησε τη μονή στην υπογραφή των συμβολαίων με τις ανταλλαγές ακινήτων του Δημοσίου, έχει κατατεθεί ποσό 1.083.400 ευρώ για το διάστημα από 11.4.2006 ως 17.7.2008, για τα οποία επίσης δεν γίνεται σαφές πόσα από αυτά κατατέθηκαν στον Δικηγορικό Σύλλογο. Υπενθυμίζεται ότι στην κατάθεσή του ο κ. Πελέκης είχε δηλώσει πως το «συνολικό ποσό που κατατέθηκε σε λογαριασμό του ήταν 749.900 ευρώ που αφορούσαν τα γραμμάτια του Δικηγορικού Συλλόγου για τον ίδιο,αλλά και τον νομικό εκπρόσωπο της ΚΕΔ», καθώς και «500.000 ευρώ στη συμβολαιογράφο για τα δικαιώματα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου».

Β ουλευτές της αντιπολίτευσης μιλούσαν πάντως για «υπερβολικά ποσά», για τα οποία απαιτείται διερεύνηση, ενώ στην άτυπη ενημέρωση που τους έγινε από τους ελεγκτές- οι οποίοι θα τους ενημερώσουν επισήμως την προσεχή Δευτέρα- επισημάνθηκε ότι η έρευνα μέχρι στιγμής «δεν είναι διεξοδική» καθώς για να διαπιστωθεί πού κατέληξαν όλα τα διακινούμενα ποσά «χρειάζονται ίσως και μήνες» , όπως ειπώθηκε.

Στην έκθεση δεν περιλαμβάνεται το σύνολο των απαιτούμενων στοιχείων. Είναι ενδεικτικό ότι οι χρηματιστηριακές συναλλαγές της μονής δεν έχουν ελεγχθεί και δεν υπάρχει καμία αναφορά στα χρηματοπιστωτικά προϊόντα τα οποία διαχειρίστηκε μέσω των εταιρειών συμφερόντων της. Οπως έλεγε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκης σχετικά, «αν υπάρχουν χρηματιστηριακοί κωδικοί,θα πρέπει να φθάνουν έως τα φυσικά πρόσωπα».

Επίσης, δεν έχουν κατατεθεί όλα τα στοιχεία για τα δάνεια (στην έκθεση αναφέρονται μόνο τα δάνεια που έλαβε η μονή από τη Μarfin, αλλά όχι από την Εμπορική Τράπεζα). «Δεν διαφωτιζόμαστε» σημείωσαν οι βουλευτές, οι οποίοι εντόπισαν επίσης πώληση ακινήτων με προχρονολογημένες ημερομηνίες προτού εγγραφούν στο Υποθηκοφυλακείο. Στην έκθεση εξάλλου της ΤτΕ αναφέρεται ότι «εκκρεμεί η αποστολή από πλευράς τραπεζών και άλλων στοιχείων, τα οποία ζητήθηκαν σταδιακά για τη συναγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τις συναλλαγές οι οποίες χαρακτηρίζονται “ενδιαφέρουσες” και για τις οποίες απαιτείται περαιτέρω έρευνα». Επισημαίνεται εξάλλου από τους εμπειρογνώμονες ότι «σε κάθε περίπτωση για την εξαγωγή των συμπερασμάτων θα πρέπει να συσχετισθούν οι χρηματικές ροές προς και από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου προς τους λογαριασμούς των εμπλεκομένων προσώπων με τις προσφερθείσες υπηρεσίες των τελευταίων προς τη μονή και με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους».