Πόλεμος επιστολών έχει ξεσπάσει το τελευταίο 24ωρο ανάμεσα στη Λευκωσία και στην Αγκυρα με αφορμή τα πετρέλαια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ). Ο πρόεδρος της Κύπρου απέστειλε επιστολή (η δεύτερη μέσα σε έναν μήνα) προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν καταγγέλλοντας την Αγκυρα για παρενόχληση ερευνητικών πλοίων τα οποία έχει εκμισθώσει η κυπριακή κυβέρνηση για τον εντοπισμό κοιτασμάτων πετρελαίου. Η καταγγελία συνοδεύεται με προειδοποιήσεις ότι «τέτοια περιστατικά αναπόφευκτα επηρεάζουν αρνητικά τις προσπάθειες επίτευξης λύσης του Κυπριακού» .

Επιπλέον ο πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε την άμεση παρέμβαση του ΟΗΕ για να σταματήσει η Αγκυρα τις προκλήσεις.

ΗΑγκυρα απάντησε στον πρόεδρο της Κύπρου διά του τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αφού επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην επιστολή κατηγορεί τον κ. Χριστόφια για συκοφαντίες σε βάρος της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι η Τουρκία, ως γειτονική χώρα, «έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο και στις θαλάσσιες περιοχές που η ούτως καλουμένη Κυπριακή Δημοκρατία τις αποκαλεί Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Στις επιστολές του ο πρόεδρος της Κύπρου περιγράφει τρία σοβαρά περιστατικά που σημειώθηκαν με τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες, ενώ σε μία περίπτωση, όπως σημειώνει, η τουρκική φρεγάτα «Gemlik» παρενόχλησε επικίνδυνα πλοίο κυπριακών συμφερόντων και υπογραμμίζει ότι τουρκικά πλοία βρίσκονται συνεχώς στην περιοχή, εντός μικρής απόστασης από τα ερευνητικά πλοία της Κύπρου.