Στην πυρά έριξε η κυβέρνηση την πρόταση-βόμβα του «γαλάζιου» προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κ.Μίχαλου για εβδομάδα τεσσάρων ή τριών ημερών, με αντίστοιχη περικοπή σε ένσημα και μισθούς. Σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακάμψει, η εισήγηση του στελέχους της ΝΔ κ. Μίχαλου για αλλαγή των εργασιακών σχέσεων προκάλεσε νέα εσωκομματική ένταση.
Η κυβέρνηση με τον πιο επίσημο τρόπο αποδοκίμασε τις απόψεις ενός δικού της «παιδιού». Τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ. Αντώναρος όσο και η υπουργός Απασχόλησης κυρία ΦάνηΠάλλη-Πετραλιά απέρριψαν την οποιαδήποτε συζήτηση, στη λογική ότι δεν θα επιτραπούν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις. Παράλληλα πολλοί βουλευτές και συνδικαλιστές της ΝΔ- οι περισσότεροι ανήκουν στη «λαϊκή Δεξιά- βρήκαν την ευκαιρία να κερδίσουν πολιτικούς πόντους, επικρίνοντας με σφοδρότητα τον κ. Μίχαλο.
«Είμαι ξεκάθαρη. Οι απόψεις του κ.Μίχαλου δεν απηχούν,σε καμία περίπτωση,την κυβερνητική πολιτική.Η κυβερνητική πολιτική είναι υπέρ της πλήρους και ποιοτικής εργασίας» τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Πετραλιά. Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο κ. Αντώναρος, επαναλαμβάνοντας την ίδια επιχειρηματολογία, και σημείωσε με νόημα: «Οι προσπάθειες τις οποίες καταβάλλουμε στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η κυβέρνηση, μέσα στη διεθνή οικονομική κρίση,αποβλέπουν και στη θωράκιση των θέσεων εργασίας, τη θωράκιση της απασχόλησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».
Δυσαρέσκεια υπήρξε και μεταξύ των μελών του ΔΣ του ΕΒΕΑ, τα οποία δεν ενημερώθηκαν και δεν ζητήθηκε η γνώμη τους για την πρόταση-βόμβα. Και όπως έλεγαν ορισμένοι εξ αυτών, ο κ. Μίχαλος κινήθηκε βάσει προσωπικής στρατηγικής, αναζητώντας τρόπους δημοσιότητας, επειδή επιθυμεί να πολιτευθεί ή στην Α΄ Αθηνών ή στην Περιφέρεια Αττικής.
Μάλιστα ορισμένα μέλη του ΔΣ υποστήριζαν ότι οι απόψεις τις οποίες εξέφρασε ο κ. Μίχαλος είναι προσωπικές, αφού το ΔΣ του ΕΒΕΑ ούτε συζήτησε ούτε υιοθετεί θέσεις που αποδυναμώνουν την απασχόληση. Και, όπως λένε, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η οικονομική κρίση να οδηγήσει τον ΕΒΕΑ σε προτάσεις και θέσεις που θα συνιστούσαν οικονομικό εξτρεμισμό, αφού η ανάπτυξη και η ευημερία της χώρας είναι συνυφασμένες με την ανάγκη όλοι οι παραγωγικοί συντελεστές των παραγωγικών δραστηριοτήτων να έχουν δικό τους μέρισμα.
«Η πρόταση Μίχαλου δεν εκφράζει την κοινωνία. Ικανοποιεί μόνο αυτόν και την παρέα του» τόνισε μιλώντας στον Ρ/Σ της ΝΕΤ ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γερ.Γιακουμάτος . Επιθετικός ήταν και ο βουλευτής κ. Ι. Μανώλης στον Ρ/Σ City, ενώ ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ κ. Κ.Πουπάκης είπε ότι κάποιοι ρίχνουν λάδι στη φωτιά, γιατί θέλουν να εκμεταλλευθούν την κρίση. Αποστάσεις από την πρότασηβόμβα κρατάει και η γενική γραμματέας του ΕΒΕΑ κυρία Αλεξάνδρα Πάλλη, η οποία θεωρεί ότι η υπόθεση της απασχόλησης δεν λύνεται με αποσπασματικές προτάσεις και υπεραμύνεται της προστασίας των εργαζομένων. Παράλληλα τονίζει ότι η ΕΕ πρέπει μετά το Σύμφωνο Σταθερότητας να προχωρήσει στην υιοθέτηση ενός Συμφώνου Απασχόλησης για όλα τα κράτη-μέλη.
Διάψευση για τις «πέντε επιχειρήσεις»
Η υπουργός Απασχόλησης αναφερόμενη στις δηλώσεις του κ. Μίχαλου ότι υπάρχουν πέντε επιχειρήσεις που ήδη εφαρμόζουν ελαστικοποιημένο καθεστώς, δήλωσε ότι η μοναδική περίπτωση με την οποία έχει ασχοληθεί το υπουργείο Απασχόλησης είναι εκείνη του εταιρείας Fulgor, όπου βρίσκεται σε επαφή με τους εργαζομένους στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος. Ταυτοχρόνως άφησε ακάλυπτο τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Γ. Μέργο, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «ενδιαφέρουσα » την πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ, τονίζοντας ότι «την κυβερνητική πολιτική τη χαράσσει το υπουργείο Απασχόλησης».