Στο τελευταίο και κρισιμότερο στάδιό της περνά η μεγάλη εισαγγελική έρευνα για τις σκανδαλώδεις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπαιδίου στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν περί τους πενήντα μάρτυρες. Οι εισαγγελείς Εφετών κυρία Ευσταθία Σπυροπούλου και κ. Π. Στραγάλης στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να κλείσουν οριστικά τον κύκλο των μαρτύρων και αποστέλλουν τις πρώτες κλήσεις στα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση και τους οποίους καλούν με την ιδιότητα του υπόπτου για την τέλεση σοβαρότατων κακουργημάτων, όπως απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες ενέργειες κ.ά. Σύμφωνα με τα όσα προκύπτουν από τα στοιχεία της δικογραφίας το ελληνικό Δημόσιο υπέστη τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά από τις ανταλλαγές ακινήτων στις περιοχές Μίκρα, Ουρανούπολη, Γραμματικό και Λαύριο. Και αυτό διότι για τα ακίνητα των περιοχών αυτών καταγράφονται μεγάλες διαφορές μεταξύ των αντικειμενικών αξιών, των αξιών που προσδιόρισαν οι ορκωτοί εκτιμητές και αυτών που τελικά αναγράφονται στα συμβόλαια των μεταβιβάσεων.

Ιδιαιτέρως μεγάλη ζημιά του Δημοσίου εντόπισαν οι δύο εισαγγελείς και στην περίπτωση του Ολυμπιακού Ακινήτου. Συγκεκριμένα προκύπτει πολύ μεγάλη διαφορά μεταξύ της αξίας κατασκευής του που ανήλθε στα 75 εκατομμύρια ευρώ και της πολύ χαμηλότερης, μόλις 35 εκατομμυρίων ευρώ, που εκτιμήθηκε για να «χαριστεί» στη Μονή Βατοπαιδίου.

Την αναζήτηση τέλεσης ποινικών αδικημάτων όπως αυτό του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος αναζητεί η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και στην Κύπρο. Ο προϊστάμενός της κ. Κυρ. Καρούτσος διαβιβάζει σήμερα προς τις κυπριακές αρχές αίτημα δικαστικής συνδρομής με το οποίο ζητεί το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εταιρειών Rassadel και Μadeus. Πρόκειται για τις υπεράκτιες εταιρείες που συνέστησε ο κύπριος επιχειρηματίας κ. Αθως Κοιρανίδης προκειμένου να επενδύσει τα κεφάλαια της Μονής Βατοπαιδίου καθώς «χρίστηκε» από τον ηγούμενο Εφραίμ οικονομικός σύμβουλος και διαχειριστής της περιουσίας της.

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών είναι δεδομένο, καθώς οι κυπριακές αρχές και συγκεκριμένα ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της άρσης του τραπεζικού απορρήτου των δύο εταιρειών δεν είχε γίνει ως σήμερα καθώς δεν είχε διατυπωθεί επίσημα από το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης.