Τη διατύπωση με την οποία θα αναλάβει ο ίδιος την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου αναζητεί ο Πρωθυπουργός αναμένοντας εν τω μεταξύ το τέλος των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για να τοποθετηθεί δημοσίως. Ο κ. Κ. Καραμανλής έχει αποφασίσει να προβεί σε δηλώσεις την ερχόμενη εβδομάδα και, παρά τις διαψεύσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, θα επιχειρήσει να κλείσει το θέμα με μια πολιτική συγγνώμη που θα περιλαμβάνει την ανάληψη της ευθύνης για τα όσα συνέβησαν στην ανταλλαγή δημοσίων εκτάσεων και ακινήτων με τη Μονή Βατοπαιδίου. Ο τρόπος όμως με τον οποίο προετοιμάζει τη δήλωσή του αυτή το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει ότι η εμφάνιση του κ. Καραμανλή δεν θα περιέχει γενναίες δόσεις αυτοκριτικής και συνεπώς θα έχει πενιχρά επικοινωνιακά οφέλη.

Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο κ. Καραμανλής προβληματιζόταν αν θα πρέπει να επισπεύσει την παρέμβασή του και να την πραγματοποιήσει σήμερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Εκρινε όμως σκόπιμο να αναμένει προηγουμένως την κατάθεση των πορισμάτων από τα κόμματα της Βουλής και μετέθεσε τις δηλώσεις του, πιθανότατα για την ερχόμενη Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, όπου προετοιμάζει συνέντευξη Τύπου εφ΄ όλης της ύλης.

Ταυτόχρονα ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να μην αναφερθεί σε πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησής του αλλά γενικότερα σε ευθύνες, για να μη θεωρηθεί ότι καταλογίζει ευθύνη σε υπουργούς του, αλλά και για να μη φανεί ότι προκαταλαμβάνει τη Βουλή στην πρόταση που θα καταθέσει το ΠαΣοΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Με την ίδια λογική ήταν χθες επιφυλακτικός και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευ.Αντώναρος, ο οποίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δεν διέψευσε τις πληροφορίες για την αυτοκριτική που προετοιμάζει ο Πρωθυπουργός, επιμένοντας πάντως στη δήλωσή του ότι δεν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες.

Αντιθέτως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «άσφαιρες πολιτικές εντυπώσεις» τις κατηγορίες των βουλευτών του ΠαΣοΚ για τον τερματισμό των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα περιμένει το πόρισμα προτού τοποθετηθεί συνολικά.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν συζητεί την πιθανότητα παράτασης των εργασιών της Επιτροπής ούτε για το άνοιγμα των λογαριασμών που αναμένει η Βουλή από την Κύπρο μέσω της δικαστικής συνδρομής. Οπως τόνιζαν χθες κυβερνητικά στελέχη, και η Εξεταστική Επιτροπή για τους εξοπλισμούς έκλεισε το 2004 χωρίς να αναμένει το άνοιγμα των λογαριασμών από την Ελβετία και τότε δεν είχε εκφράσει ανάλογες αντιρρήσεις το ΠαΣοΚ.