Οι διευθυντές των αυτοκινητοβιομηχανιών General Motors και Chrysler δήλωσαν, κατά την ακρόαση του Κογκρέσου, ότι θα επανεξετάσουν το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους, προκειμένου να ενταχθούν στο αμερικανικό σχέδιο διάσωσης. Παραδοχή λαθών, θυσίες και δεσμεύσεις συνοδεύουν το αίτημα των αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ.

Κατά την πρώτη ημέρα της ακρόασης, την Πέμπτη, οι κεφαλές των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών GM, Chrysler και Ford, εμφανίστηκαν πολύ πιο προσγειωμένοι από την προηγούμενη ακρόαση του Κογκρεσου. Παραδέχθηκαν λάθη, υποσχέθηκαν να αναλάβουν δραστικά μέτρα, άφησαν ακόμη και τα περιβόητα ιδιωτικά τζετ τους, για να φθάσουν στην Ουάσινγκτον με αυτοκίνητο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της GM Ρικ Ουάγκονερ δήλωσε ότι βλέπει το θέμα της συγχώνευσης με την Chrysler πολύ σοβαρά και επισήμανε ότι οι προηγούμενες συζητήσεις για τη συγχώνευση πάγωσαν επειδή η εταιρία δεν πίστευε ότι διαθέτει τα κεφάλαια για μια τέτοια κίνηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Chrysler Ρόμπερτ Ναρντέλι δήλωσε ότι εάν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση με την GM θα είναι ο πρώτος που θα χάσει τη θέση του, αλλά αν αυτό σώσει την εταιρία «θα το κάνω», τόνισε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ford, Αλαν Μουλάλι δεσμεύθηκε να επικεντρώσει τις ενέργειές του στη μείωση του κόστους παραγωγής και σε αυτοκίνητα με βελτιωμένη απόδοση στον τομέα των καυσίμων.

Οι γερουσιαστές άκουσαν τους επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών του Ντιτρόιτ με επιφυλακτικότητα και εξέφρασαν σκεκπτικισμό σχετικά με τις δεσμεύσεις τους, ωστόσο, όπως είπε και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσαρλς Σούμερ «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την βιομηχανία να σβήσει».

Οι περισσότεροι Γερουσιαστές τάσσονται υπέρ του αιτήματος διάσωσης των αυτοκινητοβιομηχανιών, ωστόσο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο, όσον αφορά στην αλλαγή διακυβέρνησης, δυσχεραίνει τη λήψη αποφάσεων.

Την Πέμπτη, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και οι επικεφαλής της Επιτροπής της Γερουσίας για τις Τράπεζες Κρις Ντοντ και ο επικεφαλής της οικονομικής επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων Μπάρνεϊ Φρανκ απέστειλαν επιστολή στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ.Ο.Μπους, ζητώντας του να εντάξει στο πρόγραμμα διάσωσης των 700 δισ. δολαρίων τις αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ.