Τώρα που δεν είναι πια τόσο χαριτωμένος και λευκός σαν το χιόνι, ο Κνουτ, ο διάσημος αρκούδος του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου, έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης. Γίνεται αύριο δύο ετών και είναι σχεδόν έτοιμος να ζευγαρώσει, αλλά ο ζωολογικός κήπος που τον φιλοξενεί αδυνατεί να συγκεντρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος μέσα στον οποίο θα μπορεί να παίζει ελεύθερα, να εκτονώνει τις ορμές του και να κάνει τη δική του οικογένεια.

Ετσι, ο ζωολογικός κήπος ο οποίος έχει κερδίσει εκατομμύρια από τη δημοτικότητα του κάποτε μικρόσωμου και χνουδάτου Κνουτ τού ψάχνει νέο σπίτι, παρ΄ ό,τι χιλιάδες Βερολινέζοι, μεταξύ αυτών και πολλοί διανοούμενοι, συσπειρώνονται ζητώντας να μη χάσει η πόλη έναν από τους καλύτερους πρεσβευτές της.

Μεγαλώνοντας, ο Κνουτ εξελίχτηκε σε ένα δύστροπο και όχι τόσο παιχνιδιάρικο ζώο. Οι ημέρες που πρωταγωνιστούσε σε ταινίες και ντοκυμαντέρ, γινόταν έμπνευση για δεκάδες τραγούδια και έμβλημα του κινήματος των οικολόγων μοιάζουν να έχουν παρέλθει. Τα 8,2 εκατ. ευρώ που χρειάζονται για να φτιαχτεί νέος χώρος για τον αρκούδο και για να του αγοράσουν ένα ταίρι φαίνονται δυσβάσταχτο ποσόν στους ιθύνοντες του ζωολογικού κήπου του Βερολίνου. Ενδεικτικό είναι ότι ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ , ο γερμανός υπουργός περιβάλλοντος, σταμάτησε να χρηματοδοτεί το φαγητό του.

Παρ΄ όλα αυτά, πολλοί ζωολογικοί κήποι από ολόκληρη την Ευρώπη έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να πάρουν υπό τη σκέπη τους τον Κνουτ, ο οποίος ζυγίζει πλέον 210 κιλά.

Ο Κνουτ είναι διεθνής αστέρας. Εχει γίνει εξώφυλλο στο περιοδικό «Vanity Fair» και θα αυξήσει σημαντικά την προσέλευση του κόσμου όπου και αν εμφανιστεί. Από όλους τους ενδιαφερομένους για τον πολικό αρκούδο, το καλύτερο σπίτι φαίνεται ότι μπορεί να του το προσφέρει ο ζωολογικός κήπος του Γκέλσενκιρχεν στη Γερμανία, που όχι μόνο διαθέτει τον κατάλληλο χώρο για να στεγάσει τον Κνουτ αλλά του έχει έτοιμη και «νύφη», τη Λάρα, μια αρκούδα τριών ετών.

© Τhe Τimes 2008