ΡΩΜΗ O Σίλβιο Μπερλουσκόνι κυβερνά με ισχυρή πλειοψηφία, εποπτεύει την κρατική RΑΙ και κατέχει τα μεγαλύτερα ιδιωτικά κανάλια της χώρας. Αν και έχει όλα αυτά τα μέσα στη διάθεσή του, ο Καβαλιέρε δεν απαντά στη δημοσιογραφική κριτική από την τηλεόραση ή από τον Τύπο- προτιμά τις αγωγές.

Τα τελευταία χρόνια, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας έκανε αγωγή κατά του περιοδικού «Τhe Εconomist» καθώς και εναντίον του βρετανού δημοσιογράφου Ντέιβιντ Λέιν – ο οποίος στο βιβλίο του «Η Σκιά του Μπερλουσκόνι» γράφει ότι ορισμένοι συνεργάτες του Καβαλιέρε είναι ύποπτοι για σχέσεις με τη Μαφία- και του γνωστού ιταλού δημοσιογράφου Μάρκο Τραβάλιο για ανάλογους ισχυρισμούς. Τώρα, στράφηκε εναντίον του Αλεξάντερ Στίλε, γνωστού αμερικανικού ειδικού για την Ιταλία. « Είναι μία από τις τακτικές τρομοκράτησης που χρησιμοποιεί η πολιτική ηγεσία» λέει ο Φράνκο Αμπρούτσο, καθηγητής Δημοσιογραφίας και πρώην εκδότης της οικονομικής εφημερίδας «Ιl Sole 24 Οre». Οταν όμως αυτός που κάνει την αγωγή είναι ο κ. Μπερλουσκόνι, σχολιάζει η Ρέιτσελ Ντονάντιο στη «Ηerald Τribune», η υπόθεση παίρνει άλλες διαστάσεις. Και αυτό, επειδή είναι ο πιο ισχυρός πολιτικός και ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Ιταλίας.

Το 2002, ο Μπερλουσκόνι εκτόπισε ουσιαστικά από τη RΑΙ τρεις αριστερούς επικριτές του: τον κωμικό Ντανιέλε Λουτάτσι , τον συντονιστή ενός τοκ σόου Μικέλε Σαντόρο και τον δημοσιογράφο Εντσο Μπιάτζι.

Στην τελευταία υπόθεση, ο πρόεδρος της εταιρείας Μediaset (ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι) Φέντελε Κονφαλονιέρι μηνύει τον κ. Στίλε για το βιβλίο του που εκδόθηκε το 2006 με τίτλο «Η λεηλασία της Ρώμης» και το οποίο αφορά την άνοδο του κ. Μπερλουσκόνι στην εξουσία.

Ο κ. Κονφαλονιέρι κατηγορεί τον αμερικανό δημοσιογράφο ότι αναφέρεται στις κατηγορίες που απευθύνθηκαν εναντίον του το 1993 για παράνομη χρηματοδότηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος, χωρίς να διευκρινίζει στη συνέχεια ότι απηλλάγη των κατηγοριών αυτών.

Ο κ. Στίλε, ο οποίος διδάσκει δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και έχει γράψει πολλά βιβλία για την Ιταλία, μιλάει για «καφκική εμπειρία ». « Το μόνο που τους ενδιαφέρει,είναι να τιμωρήσουν όσους τολμούν να επικρίνουν τον ισχυρότερο άνδρα της Ιταλίας. Με κάθε τέτοια αγωγή, σταματάς άλλους 100 δημοσιογράφους» λέει.

Ο Ντέιβιντ Λέιν σκοπεύει να απαλείψει όλες τις αναφορές στον κ. Μπερλουσκόνι στην ιταλική- αλλά όχι και στη βρετανική- έκδοση του βιβλίου που γράφει για τη Μαφία. «Οταν σε μηνύει ο Μπερλουσκόνι,δεν βγαίνεις ποτέ κερδισμένος» τονίζει.