Με την αξιωματική αντιπολίτευση να καταγγέλλει τη ΝΔ για «άρον άρον κλείσιμο των εργασιών της Επιτροπής» και την κυβερνητική παράταξη να επικρίνει το ΠαΣοΚ για «παρέλκυση», πέφτει σήμερα η αυλαία των καταθέσεων στην Εξεταστική της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Τελευταίος και 119ος στη σειρά μάρτυρας θα είναι ο τέως υπουργός Επικρατείας κ. Θ.Ρουσόπουλος , ο οποίος αρχικώς επρόκειτο να καταθέσει αργά χθες τη νύχτα, αλλά μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσαν βουλευτές του ΠαΣοΚ ότι «τη νύχτα εξετάζουν και εργάζονται αυτοί που κρύβονται και αυτοί που φοβούνται το φως», επικράτησαν άλλες σκέψεις και η εξέτασή του μετατέθηκε για σήμερα.

Νωρίτερα, μέσα σε κλίμα αντεγκλήσεων, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης είχε ανακοινώσει ότι δεν θα κληθούν άλλοι μάρτυρες και η «γαλάζια» πλειοψηφία επικύρωσε τη σχετική απόφαση η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ληφθεί σε μεσημεριανή κυβερνητική σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή. Στη σύσκεψη, στην οποία μετείχαν κορυφαίοι υπουργοί, αποφασίστηκε να «κλείσει πάση θυσία» η Εξεταστική πριν από την αυριανή εμφάνιση του κ. Κ.Καραμανλή στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή και για τον σκοπό αυτό ζητήθηκε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου κ. Δ.Σιούφα να βρεθεί τρόπος ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις των πρακτικογράφων της Επιτροπής οι οποίοι αδυνατούσαν να ανταποκριθούν σε μεταμεσονύκτιες βάρδιες.

Ο κ. Σιούφας επέλυσε άμεσα το ζήτημα και λίγο αργότερα ο κ. Μαρκογιαννάκης ανακοίνωσε το πέρας των εργασιών της Επιτροπής, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών από την αντιπολίτευση και κυρίως από το ΠαΣοΚ, τα στελέχη του οποίου έδωσαν έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Κάνοντας λόγο για «πανικόβλητη κυβέρνηση από τις συνεχείς και δραματικές αποκαλύψεις» και για τα «αλληλοκαρφώματα» των στελεχών της, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την πλειοψηφία ότι «απορρίπτει μάρτυρες που πρότεινε το ΠαΣοΚ και υιοθετήθηκαν από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης» και «δεν ενδιαφέρεται για το άνοιγμα όλων των ύποπτων λογαριασμών και την αποκάλυψη της διακίνησης ύποπτων χρηματικών ποσών», καθώς λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από την Κύπρο ότι δεν μπορεί να ανοιχθούν οι εκεί λογαριασμοί των συνδεόμενων με το Βατοπαίδι εταιρειών Rassadel και Μadeus.

Από την πλευρά της πλειοψηφίας, ο κ. Μαρκογιαννάκης αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Π.Παναγιωτόπουλος κατηγόρησαν τους βουλευτές του ΠαΣοΚ ότι επιχειρούν να «ευτελίσουν και να τινάξουν στον αέρα την Επιτροπή,επειδή δεν τους βγήκε η προσπάθεια να ενοχοποιήσουν κυβερνητικά στελέχη». Τη δική του καταγγελία έκανε εξάλλου ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αθ. Πλεύρης, αποδίδοντας σε «ευθυγράμμιση και προσυνεννόηση» των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων την απόρριψη του αιτήματός του να κληθούν ως μάρτυρες οι κκ. Ι.Αγγέλου και Γ.Παπακωνσταντίνου .