Στη χορεία των νυν και τέως υπουργών που δεν ανέλαβαν καμία ευθύνη προστέθηκαν χθες ο κκ. Ευ. Μπασιάκος και Π. Δούκας. Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπερασπιζόμενος τις ενέργειές του έστειλε το «μπαλάκι» στο υπουργείο Οικονομικών και στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για τις ανταλλαγές ακινήτων με τη Μονή Βατοπαιδίου, δηλώνοντας ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είναι αρμόδιο και δεν ξέρει για καμία από τις διαδικασίες ανταλλαγής,γιατί δεν έχει την αρμοδιότητα», ενώ ο κ. Δούκας κατέθεσε πως «ό,τι έχω υπογράψει ήταν επίσημες αποφάσεις και εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών», επιμένοντας ότι λειτούργησε «καθ΄ όλα σύννομα». Την ίδια στιγμή πάντως ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Αντ. Μπέζας «άδειαζε» εμμέσως τον προκάτοχό του για τους χειρισμούς του.
ΕΥ. ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ
«Δεν υπέγραψα καμία ανταλλαγή»
Κ αθώς η υπόθεση των ανταλλαγών ξεκίνησε με απόφαση που υπέγραψε ο ίδιος, ο κ. Ευ.Μπασιάκος φρόντισε να εστιαστεί το ενδιαφέρον στις ενέργειες του εκλεγόμενου στην Ξάνθη τότε υφυπουργού και νυν υπουργού κ. Αλ. Κοντού. «Ενήργησα πάντα στα πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων μου. Ως μη αρμόδιος δεν υπέγραψα καμία πράξη ανταλλαγής, ούτε συμβόλαιο, δεν επέλεξα ακίνητα, ούτε είχα την αρμοδιότητα να αποφανθώ τόσο επί της κυριότηταςόσο και επί της αποτίμησης της αξίας των προς ανταλλαγή ακινήτων» κατέθεσε ο κ. Μπασιάκος.
Μάλιστα επικαλέστηκε και κατέθεσε στην Επιτροπή σχετικό δελτίο Τύπου του υπουργείου του «που είχε λόγο να εκδώσει ο υφυπουργός στις 8 Μαρτίου 2006» και στο οποίο, κατά την έκφρασή του, «λέει θριαμβευτικά- και πολύ καλά κάνει- ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία» των ανταλλαγών, ενώ γίνεται λόγος για «συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς», έκφραση που, κατά την αντιπολίτευση, συνιστά παραδοχή του «κεντρικού σχεδιασμού» .
«Ο κ. Κοντός με ενημέρωσε ότι είχε τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή του και μου είπε ότι χάνουν αγρότες τα χωράφια τους» ανέφερε εξάλλου ο κ. Μπασιάκος, ενώ αμέσως μετά έκανε γνωστό ότι «στα μέσα Νοεμβρίου έφερε στο υπουργείο τον Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα, ο οποίος ήταν σκληρός και απόλυτος λέγοντας:“Βρείτε τρόπο να φύγουν,να σηκωθούν να φύγουν από ΄δω”».
«Αυτό μου έλεγε καθημερινά και ο τότε υφυπουργός κ.Κοντός» συνέχισε ο τέως υπουργός, ο οποίος με την ευκαιρία αναφέρθηκε- «επειδή θα με ρωτήσετε» όπως είπε στους βουλευτές – στις επικοινωνίες που είχε με τον κ. Θ. Ρουσόπουλο, για τον οποίο κατέθεσε: «Με πήρε τηλέφωνο κάποια στιγμή και μου είπε ότι “έχουν έλθει οι φορείς και φωνάζουν, με πήρε τηλέφωνο και ο ηγούμενος της Μονής και μου είπε ότι έχουν πρόβλημα αντιδικίας εκεί και μπορεί κάποια στιγμή να σου ζητήσουν να έλθουν να σε δουν”».
«Κάποια στιγμή αργότερα τον ενημέρωσα (σ.σ.: τον κ. Ρουσόπουλο) ότι συνάντησα τους φορείς και ξέρω το θέμα» συμπλήρωσε αργότερα ο κ. Μπασιάκος, προκαλώντας τον εξής διάλογο με τους βουλευτές της αντιπολίτευσης: Γρ. Νιώτης: «Αντιληφθήκατε ότι έχει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο και τον ενημερώσατε;».
Ευ. Μπασιάκος: «Οχι. Ο κ. Ρουσόπουλος και όλοι οι υπουργοί που έχουμε το τριψήφιο, θέτουμε κάποια θέματα. Κάποια στιγμή τον είδα σε κάποια άλλη ευκαιρία, τον συνήντησα και του το είπα. Δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος, ούτε καμία πίεση».
Ευ.Μπασιάκος: «Θυμόμουν κάποιο τηλεφώνημα. Εχω ενημερώσει κατά καιρούς και άλλους αρμόδιους υπουργούς για θέματα που τους ενδιαφέρουν».
Γρ. Νιώτης: «Αισθανθήκατε την ανάγκη ή την υποχρέωση να τον ενημερώσετε;» .
Γρ. Νιώτης:«Σας πήρε και ο ηγούμενος εκείνη την περίοδο;». Ευ. Μπασιάκος: «Τα έχω εξαντλήσει. Δεν μπορώ πάλι». Γρ. Νιώτης: «Μα εσείς είπατε για τον κ. Ρουσόπουλο…». Ευ. Μπασιάκος: «Δεν ξέρω. Μου λέτε τώρα για μια συνομιλία πριν από 3,5 χρόνια.Εσείς θυμάστε μετά από 3,5 χρόνια; Θα ήταν ύποπτο να θυμάστε μια τηλεφωνική συνομιλία;».
Πάντως οι βουλευτές του ΠαΣοΚ σχολίαζαν ότι «βρήκαν μη πειστική» αυτή την αναφορά του κ. Μπασιάκου, καθώς η συνάντηση του κ. Ρουσόπουλου με τους φορείς της Ξάνθης έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2004, όταν ακόμη υπουργός ήταν ο κ. Σ. Τσιτουρίδης , ο οποίος παραιτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου.
Π. ΔΟΥΚΑΣ
«Οι ενέργειές μου ήταν σύννομες»
«Oλες μου οι ενέργειες ήταν απόλυτα και καθ΄ όλα σύννομες» δήλωσε ο κ. Δούκας στην Εξεταστική Επιτροπή, αναφέροντας ότι «δεν ξεκίνησα εγώ την υπόθεση, αλλά την κληρονόμησα και μάλιστα τελειωμένη» . Επέρριψε όλες τις ευθύνες στον κ. Φωτιάδη, επισημαίνοντας ότι «όλες οι σχετικές εκτάσεις είχαν παραδοθεί» επί των ημερών του και ότι καμία αναπομπή των επίμαχων γνωμοδοτήσεων δεν είχε γίνει από μέρους του: «Απλά διαβίβασε τα στοιχεία που του έθεσαν οι τοπικοί φορείς στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο και ζήτησε να επανεξεταστούν» είπε.
Ο κ. Δούκας κατέθεσε ότι «για καμία μου, μα καμία μου ενέργεια δεν υπήρξε καμία υπόνοια παραβίασης της ηθικής τάξης ή οποιασδήποτε βλάβης του δημοσίου συμφέροντος» , παραπέμποντας διά τα περαιτέρω στις υπηρεσίες: «Ο,τι έχω υπογράψει ήταν επίσημες αποφάσεις και εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, δηλαδή του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους» είπε, ηλεκτρίζοντας το ήδη φορτισμένο κλίμα στην Επιτροπή.
Μάλιστα διερωτήθηκε πώς μπορεί κανείς να ισχυριστεί ή να διανοηθεί ότι «το να αποδεχθείς μια εισήγηση ή απόφαση θα μπορούσε να αποτελέσει παράνομη πράξη;». Για τις ίδιες αυτές αποφάσεις των υπηρεσιακών οργάνων ο κ. Δούκας είπε ότι «ούτε τις ζήτησα, ούτε τις επηρέασα καθ΄ οιονδήποτε τρόπο,ούτε τις προκάλεσα».
Για τις επίμαχες γνωμοδοτήσεις σημείωσε ότι «δεν είχα κανένα λόγο να τις αμφισβητήσω», καθώς «αποτελούσαν συνέχεια του κράτους», ενώ αναφορικά με την τέταρτη και καθοριστική γνωμοδότηση που υπέγραψε ο ίδιος απορρίπτοντας την αναπομπή των προηγούμενων, ο κ. Δούκας κατέθεσε ότι «απλά επιβεβαίωνε πως οι πρώτες τρεις ήταν σωστές και δεν είχε περαιτέρω ουσιαστικές και έννομες συνέπειες».
Σχετικά δε με τη συναίνεση του Δημοσίου- με την υπογραφή του ιδίουνα μην εκδοθεί η δικαστική απόφαση για την αντιδικία με τη Μονή, ο κ. Δούκας επικαλέστηκε το ΝΣΚ για να πει ότι «ήταν επωφελής για το Δημόσιο η μη έκδοση δικαστικής απόφασης», διότι στην αντίθετη περίπτωση «το δικαστήριο θα θεωρούσε ότι υπάρχει ομολογία του Δημοσίου επί της ουσίας της υπόθεσης» (των διεκδικήσεων της Μονής), ενώ υιοθέτησε την άποψη ότι «η υπόθεση ήταν χαμένη για το Δημόσιο»! «Αν χάναμε τη δίκη τι θα λέγατε; Οτι έκανα του κεφαλιού μου; O τι το έκανα επίτηδες;» διερωτήθηκε. Επισήμανε μάλιστα ότι η υπόθεση αφορούσε… μόνο το 25% των επίδικων εκτάσεων.
Επίσης, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη στο θέμα των ανταλλαγών, λέγοντας ότι «δεν εμπλέκομαι καθ΄ οιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία είτε της αξιολόγησης, είτε της ανταλλαγής, είτε της σύνταξης συμβολαίων».
Πάντως κράτησε μικρή απόσταση καταθέτοντας ότι «αν τυχόν έγιναν οποιεσδήποτε παρατυπίες ή παρανομίες ή αξιόποινες πράξεις από οποιονδήποτε δημόσιο υπάλληλο,λειτουργό ή ιδιώτη, αυτός θα λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη». Ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Α.Μπέζας «άδειασε» εμμέσως τον προκάτοχό του κ. Π.Δούκα. «Νομίζω ότι θα πρέπει να ρωτήσετε τον τότε υφυπουργό κ.Δούκα, αν έκρινε σκόπιμο να ανακαλέσει τις αποφάσεις των κκ. Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη » είπε. Αναφορικά με την παραίτηση του Δημοσίου από τη δίκη- με την υπογραφή του κ. Δούκα-, κατέθεσε ότι «αν είχε βγει τέτοια απόφαση σαν αυτή που βγήκε (σ.σ.: δικαιώνοντας το Δημόσιο) δεν θα μπορούσαν να γίνουν ανταλλαγές». Αναφορικά δε με την επίσκεψη που δέχθηκε τον Ιούλιο του 2007 από τον βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ κ. Γ.Βαγιωνά, ο οποίος του έθεσε το θέμα του Βατοπαιδίου, ο κ. Μπέζας ανέφερε ότι «τον παρέπεμψα στον καθ΄ ύλην αρμόδιο υφυπουργό, που ήταν τότε ο κ. Δούκας, και του είπα ότι δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα».
Χάνει την έδρα του ο βουλευτής της ΝΔ κ. Αθηναίος Φλωρίνης
Ο βουλευτής Χαλκιδικής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθηναίος Φλωρίνης , ένα από τα μέλη του Κοινοβουλίου που είχε καταγγείλει την προσπάθεια της Μονής Βατοπαιδίου να αποκτήσει δασικές εκτάσεις στην περιοχή του, χάνει την έδρα του.
Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Εκλογοδικείο) δημοσίευσε χθες το βράδυ την απόφασή του με την οποία γίνεται δεκτή η ένσταση του α΄ αναπληρωματικού βουλευτή της ΝΔ στη Χαλκιδική κ. Β. Πάππα. Ο κ. Φλωρίνης χάνει τη βουλευτική έδρα γιατί η δικαστική αντιπρόσωπος ξέχασε να μονογράψει ψηφοδέλτια με σταυρό προτίμησης. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Φλωρίνης με δηλώσεις του έχει συνδέσει τον εις βάρος του «πόλεμο» από τον συνυποψήφιό του με την αντιπαράθεση που έχει ο ίδιος με τη Μονή Βατοπαιδίου. Ακόμη, έχει καταγγείλει ότι ο κ. Πάππας είχε πνευματικούς δεσμούς με τον ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ.
Επίσης, το ΑΕΔ με άλλη απόφασή του απέρριψε την ένσταση που είχε υποβάλει ο κ. Κ. Σχινάς, α΄ αναπληρωματικός της ΝΔ στον Νομό Ρεθύμνης, κατά της εκλογής της βουλευτού του ίδιου νομού κυρίας Ολγας Κεφαλογιάννη.