Νέα ανησυχητικά στοιχεία για τις ΗΠΑ

Συνεχίζεται η δημοσιοποίηση στοιχείων που επιβεβαιώνουν την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση. Συγκεκριμένα, αναθεωρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες προς τα κάτω ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους στο-0,5% σε ετησιοποιημένη βάση (από-0,3% αρχικά), ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7%, από 2,1% το δεύτερο τρίμηνο. Ειδικότερα σημειώθηκε μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης κατά 3,7%, που συνέβαλε τελικά αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ κατά-2,69 ποσοστιαίες μονάδες.

Νέα ανησυχητικά στοιχεία για τις ΗΠΑ | tovima.gr

Συνεχίζεται η δημοσιοποίηση στοιχείων που επιβεβαιώνουν την είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση. Συγκεκριμένα, αναθεωρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες προς τα κάτω ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους στο-0,5% σε ετησιοποιημένη βάση (από-0,3% αρχικά), ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,7%, από 2,1% το δεύτερο τρίμηνο. Ειδικότερα σημειώθηκε μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης κατά 3,7%, που συνέβαλε τελικά αρνητικά στην αύξηση του ΑΕΠ κατά-2,69 ποσοστιαίες μονάδες. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η μείωση της κατανάλωσης διαρκών αγαθών κατά 15,2%. Επίσης, κατεγράφη μικρότερη αύξηση των εξαγωγών κατά 3,4% (από 5,9% αρχικά) έναντι 12,3% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αντίθετα, οι εισαγωγές είχαν πτώση κατά 3,2%. Ετσι, οι καθαρές εξαγωγές είχαν θετική συνέπεια στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,07 ποσοστιαία μονάδα.

Ανησυχητικό θεωρείται το γεγονός της μεγαλύτερης μείωσης των επιχειρηματικών επενδύσεων κατά 1,5% (από-1,0% αρχικά), δείχνοντας ότι θα είναι πρόσθετος τομέας που οδηγεί την οικονομία των ΗΠΑ στην ύφεση. Πάντως, οι επενδύσεις σε κατοικίες μειώθηκαν λιγότερο, κατά 17,6% (από-19,1%), με επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ κατά-0,66 ποσοστιαία μονάδα. Οπως επισημαίνει σε ανάλυσή της η Αlpha Βank, από νεότερα στοιχεία προκύπτει ότι η πραγματική ιδιωτική κατανάλωση θα είναι σημαντικά μειωμένη και το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Αναλυτικότερα, τον Οκτώβριο σημείωσε πτώση κατά 0,5% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας υποχώρηση για τέταρτο συνεχή μήνα, έπειτα από πτώση κατά 0,4% τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή το ποσοστό αποταμίευσης ανήλθε στο 2,4% από 1% τον Σεπτέμβριο, προκαλώντας τόσο θετικές όσο και αρνητικές εκτιμήσεις. Επίσης, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Βoard ανήλθε τον Νοέμβριο στο 44,9, από 38,8 τον Οκτώβριο, λόγω κυρίως της μείωσης της τιμής του πετρελαίου. Αντίθετα, η απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις συνέβαλαν στη νέα αισθητή μείωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης Reuters/ University of Μichigan τον ίδιο μήνα στο 55,3, από 57,6.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk