Αμεση ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά, επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στην οικονομία, στην κοινωνική πολιτική και ενθάρρυνση των επενδύσεων ζήτησε μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εurobank ΕFG κ. Ν. Καραμούζης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση, μιλώντας σε ημερίδα την οποία διοργάνωσε η τράπεζα με θέμα «Εξελίξεις και προοπτικές για το 2009 στην παγκόσμια οικονομία». Οπως τόνισε ο ίδιος, το παγκόσμιο σύστημα των ανοικτών αγορών και οικονομιών, της ελάχιστης ρύθμισης και κρατικής παρέμβασης, το οποίο κτίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά κυρίως η εμπιστοσύνη σε ένα μοντέλο χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής που είναι αυτορρυθμιζόμενο και με ελάχιστη εποπτεία, αμφισβητούνται πια ευθέως. Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής Global Μarkets, Ιnstitutional Αsset Μanagement and Services του ομίλου κ. Φωκίων Καραβίας υποστήριξε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες όλοι γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς σε μέγεθος παρέμβασης των κυβερνήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο με στόχους, πρώτον, τη σταθεροποίηση του τραπεζών- ο οποίος, όπως φαίνεται, επιτυγχάνεται-, και, δεύτερον, την ελαχιστοποίηση των συνεπειών στην πραγματική οικονομία, στόχος που η επίτευξή του παραμένει αβέβαιη».
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΒΝΡ Ρaribas κ. Πολ Μόρτιμερ-Λι, ο οποίος σημείωσε ότιακόμη δεν έχουμε δει τα χειρότερα όσον αφορά τις επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Οι οικονομίες των ΗΠΑ, της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας αναμένεται να συνεχίσουν να βρίσκονται σε ύφεση και το 2009 και να επανέρχονται σε θετικούς, αν και χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2010. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα αναμένεται να υποχωρήσει στο 1% το 2009 και να ανέλθει στο 2,3% το 2010, ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει αισθητά το 2009. Οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης παγκοσμίως χειροτερεύουν συνεχώς» δήλωσε το στέλεχος της γαλλικής τράπεζας. Σχετικά με την πορεία των επιτοκίων, ανέφερε ότι αναμένονται περαιτέρω μειώσεις σε ΗΠΑ και ευρωζώνη αν και, όπως τόνισε, «αυτό πιθανότατα δεν θα αποδειχτεί αποτελεσματικό».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του επικεφαλής οικονομολόγου για την ευρωζώνη της Deutsche Βank κ. Μαρκ Γουόλ, ο οποίος αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη το 2009 θα είναι η χαμηλότερη από το 1982 και ότι η κρίση θα επηρεάσει όλες τις οικονομίες του κόσμου ανεξαιρέτως. Οι προβλέψεις για το 2009 είναι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και μειωμένοι ρυθμοί για τις αναπτυσσόμενες. Τέλος, ο οικονομικός σύμβουλος της Εurobank κ. Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κρίση και οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστο το διεθνές εμπόριο. Το διεθνές εμπόριο είναι διαχρονικά πολύ ευαίσθητο σε μεταβολές του ΑΕΠ. «Ο μέσος όρος αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ την περίοδο 1980-2008 ήταν 3,3%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου ήταν 6,7%. Η οικονομετρική ανάλυση δείχνει ότι ελαστικότητα του εμπορίου ως προς την οικονομική δραστηριότητα ήταν 2,3, δηλαδή η πτώση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα οδηγεί σε πτώση του παγκόσμιου εμπορίου κατά 2,3 ποσοστιαίες μονάδες. Ετσι, η προβλεπόμενη μεγάλη πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ οδηγεί σε συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου το 2009 στο 4,5%» είπε ο κ. Χαρδούβελης.