ΡΩΜΗ Τ ο συνέδριο για τη σωτηρία των άγριων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση κήρυξε την έναρξη του Ετους του Γορίλα, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν χρήματα υπέρ των μεγάλων πρωτευόντων θηλαστικών που κινδυνεύουν λόγω της υπερβολικής θήρευσης, της αποψίλωσης των τροπικών δασών και των μεταδοτικών ασθενειών που πλήττουν τους πληθυσμούς τους. «Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα για να διαφυλάξουμε το φυσικό περιβάλλον τους» τόνισε ο Ρόμπερτ Χέπγουερθ, ένα από τα στελέχη του οργανισμού που υποστηρίζεται από 100 κράτη και τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Διεθνούς Ενωσης για την Προστασία της Φύσης (UΙCΝ) το 48% από τα 634 είδη των πρωτευόντων θηλαστικών που ζουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη απειλούνται με εξαφάνιση.

Τον πιο άμεσο κίνδυνο αντιμετωπίζει το 11% από αυτά. Πρωτεύοντα πιθηκοειδή, λεμούριοι και ουραγκοτάγκοι είναι τα θύματα της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος για την οποία ευθύνεται ο κοντινότερος συγγενής τους, ο άνθρωπος.

Παρ΄ όλα αυτά η μείωση του πληθυσμού τους δεν είναι νομοτέλεια. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι από το 2000 έχουν ανακαλυφθεί 53 νέα είδη πρωτευόντων, ενώ τον περασμένο Αύγουστο αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν σε δύο απομακρυσμένες περιοχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό 125.000 γορίλες που ανήκουν σε είδος το οποίο εθεωρείτο σχεδόν εξαφανισμένο.