ΛΟΝΔΙΝΟ.

Επειτα από δέκα χρόνια «απουσίας» το ρεύμα του Βόρειου Ατλαντικού έκανε την επανεμφάνισή του, σκορπώντας χαμόγελα στην επιστημονική κοινότητα αφού η παρουσία του αποτελεί κλειδί για το κλίμα του πλανήτη. Σε κάθε ωκεανό, τα νερά κινούνται αντιθέτως προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού, δημιουργώντας ρεύματα που με τις περιστροφές τους καλύπτουν ολόκληρη την έκταση των ωκεανών. Το πιο γνωστό υποθαλάσσιο ρεύμα είναι αυτό του Βόρειου Ατλαντικού, που μεταφέρει θερμά ύδατα από τον Ισημερινό ως τα ανοιχτά της Βόρειας Ευρώπης μέσα από ένα «ευφυές» σύστημα ανακύκλησης των υδάτων.

Τα ρεύματα που διατρέχουν τον Βόρειο Ατλαντικό ξεκινούν από τις τροπικές περιοχές (απ΄ όπου αντλούν θερμότητα) και ταξιδεύουν σε μικρά βάθη προς τις βορειότερες περιοχές. Καθώς πλησιάζουν την Ισλανδία ψυχραίνονται από τους αρκτικούς ανέμους αφού πρώτα προσφέρουν στο περιβάλλον τη θερμότητά τους. Η διεργασία επηρεάζει ευνοϊκά το κλίμα της Βορειοδυτικής Ευρώπης. Στη συνέχεια τα ρεύματα ενώνονται με ύδατα υψηλής αλατότητας και γίνονται πιο πυκνά. Εχοντας πλέον γίνει ψυχρότερα και βαρύτερα, τα ρεύματα βυθίζονται σε μεγάλα βάθη (ως και δύο χιλιόμετρα) και αλλάζουν κατεύθυνση επιστρέφοντας πάλι προς Νότο.

Τα δέκα τελευταία χρόνια ο μηχανισμός αυτός είχε απορρυθμιστεί εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και σταδιακά είχε ουσιαστικά πάψει να λειτουργεί. Τα τελευταία χρόνια το Βόρειο Ρεύμα είχε εξαφανιστεί, γεγονός που είχε πανικοβάλει τους επιστήμονες αφού παρατεταμένη απουσία του θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα Εποχή των Παγετώνων. Πρόσφατα όμως δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, μία από τις ΗΠΑ και μία από τον Καναδά, εντόπισαν τα ίχνη του ρεύματος και μάλιστα στα μεγαλύτερα βάθη που έχουν καταγραφεί από το 1994 ως σήμερα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τον μηχανισμό ενεργοποίησε εκ νέου η διαρροή στη θάλασσα κρύου γλυκού νερού που προήλθε από το λιώσιμο παγετώνων στον Αρκτικό Κύκλο, το καλοκαίρι του 2007, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες (τις χαμηλότερες των τελευταίων επτά ετών) που επικράτησαν στον Βόρειο Ατλαντικό τον χειμώνα που ακολούθησε. Η ανάμειξη του γλυκού με το θαλασσινό νερό και οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν αλυσιδωτή ατμοσφαιρική αντίδραση η οποία ενεργοποίησε ξανά την ανακύκληση. Οι επιστήμονες επισημαίνουν, βέβαια, ότι αν συνεχιστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στο Βόρειο Ημισφαίριο, η ανακύκληση θα αρχίσει και πάλι να «φθίνει» και κανείς ειδικός δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.