Προσεκτικές μεν, πλην όμως σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς των διαδόχων του στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Απασχόλησης τήρησε στην κατάθεσή του ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος με μάλλον υπαινικτικές αναφορές έθεσε ζήτημα πολιτικών αλλά και ποινικών ευθυνών για τους εμπλεκομένους.

«Είναι σαφές ότι κάτι δεν έγινε σωστά στα πολλά αυτά χρόνια.Αλλού υπήρξαν ολιγωρίες, αλλού υπερβολικές ταχύτητες ενδεχομένως, υπήρξαν πράγματα τα οποία κατά την κοινή γνώμη είναι ζητήματα προς διερεύνηση και καταλογισμό πολιτικών και ποινικών ή άλλων ευθυνών» ανέφερε ο πρώην υπουργός. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «στη βάση των στοιχείων που έχω, θα ήταν αντιδεοντολογικό να έρθω σήμερα στην Επιτροπή σας- δεν είμαι ούτε στην περιφέρειά μου ούτε σε πάνελ τηλεόρασης- και πριν εσείς προχωρήσετε το έργο σας να σας πω εγώ, κάνοντας τον ξύπνιο, αν υπάρχουν ή δεν υπάρχουν (ευθύνες)». Νωρίτερα ο κ. Τσιτουρίδης, αφού ξεκαθάρισε εξαρχής ότι «επί υπουργίας μου δεν υπεγράφη από κανέναν συνεργάτη μου υφυπουργό ή άλλον ουδεμία πράξη η οποία να αφορά στο θέμα αυτό», αναφέρθηκε στην «αγωνία» του υφυπουργού κ. Κοντού να βρεθεί το 2004 λύση για τους αγρότες και τους ψαράδες της εκλογικής περιφέρειάς του που εκδιώκονταν από τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες εκτάσεις.

Κατέθεσε ότι ως την παραίτησή του από την κυβέρνηση δεν είχε λάβει γνώση των συσκέψεων που είχαν γίνει στο Μαξίμου και αλλού ( «τα πληροφορήθηκα εφέτος το καλοκαίρι» είπε), αποδίδοντας το γεγονός ότι την αρμοδιότητα για την πολιτική γης την είχε εκχωρήσει στον κ. Κοντό.

Αποστασιοποιημένος εμφανίστηκε ο κ. Τσιτουρίδης και για το ζήτημα της παραχώρησης στη Μονή Βατοπαιδίου του Ολυμπιακού Ακινήτου στο οποίο επρόκειτο να μετεγκατασταθεί το υπουργείο Απασχόλησης.

Κατέθεσε ότι ως την παραίτησή του, στα τέλη Απριλίου 2006, ήταν «ανοιχτό ζήτημα» και γι΄ αυτό είχε συστήσει επιτροπή, όπως και ο προκάτοχός του κ. Π. Παναγιωτόπουλος που είχε συστήσει επιτροπές για την επίπλωση του κτιρίου, για να εξεταστούν τα ζητήματα της απόστασης που έθεταν οι σύλλογοι των εργαζομένων αλλά και κάποιες κακοτεχνίες που υπήρξαν στο κτίριο, ενώ δήλωσε άγνοια για το γεγονός ότι ήδη έναν μήνα νωρίτερα η ΚΕΔ είχε αποφασίσει για το αντίθετο.

Αναφέρθηκε μάλιστα σε επίσκεψη που έκαναν στο γραφείο του οι μοναχοί κκ. Εφραίμ και Αρσένιος , μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΚΕΔ κ. Κ. Γκράτσιο , θέτοντάς του ζήτημα παραχώρησης του κτιρίου για να γίνει, όπως του ειπώθηκε, «μουσείο αθωνικής πολιτείας». Ο ίδιος τούς απάντησε αρνητικά και στην κατάθεσή του ανέφερε: «Μάλλον αισθάνομαι δικαιωμένος από τη θέση την οποία εξέφρασα και ήταν αυτονόητη εκείνη την εποχή,όταν το κτίριο απέληξε σε μια κυπριακή εταιρεία».

Και ενώ τα λεγόμενα του κ. Τσιτουρίδη επιβεβαίωσε ο προκάτοχός του κ. Παναγιωτόπουλος, εντελώς αντίθετη εικόνα είχε δώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο διάδοχός του στο υπουργείο Απασχόλησης κ. Β. Μαγγίνας. Ο τελευταίος καταθέτοντας μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας και ως τις πρωινές ώρες της Τρίτης επέμεινε ότι δεν υπήρχε καμία προεργασία για τη μετεγκατάσταση του υπουργείου, δηλώνοντας ότι ο ίδιος «παρέλαβε μια τελματωμένη κατάσταση» και επιμένοντας στην «ακαταλληλότητα» του κτιρίου για τη στέγαση του υπουργείου.