ΒΡΥΞΕΛΛΕΣΣε περίοδο «εκπτώσεων» εισήλθε χθες το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας της τάξεως των 200 δισ. ευρώ, το οποίο δημοσιοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά τις πρώτες αντιδράσεις των κρατών-μελών της ΕΕ στο χθεσινό Εco/Fin που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες είναι πλέον σαφές ότι δύσκολα η ΕΕ θα προσεγγίσει αυτό το ποσό. Και αυτό διότι ένας σημαντικός αριθμός κρατών-μελών με δημοσιονομικά προβλήματα, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα, δεν είναι σε θέση να δανειστούν σημαντικά ποσά χωρίς να διακυβεύσουν τη βιωσιμότητα των οικονομιών τους, ενώ κάποια άλλα, όπως π.χ. η Γερμανία, που έχουν μεγάλες δυνατότητες δανεισμού, δεν φαίνονται διατεθειμένα να χρεωθούν. Ως εκ τούτου όλα δείχνουν ότι οι προσπάθειες της ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη θα είναι περιορισμένες, όπως άλλωστε και οι προσδοκίες των ευρωπαίων πολιτών.
Το «σύνθημα» για αυτοσυγκράτηση δόθηκε ήδη προχθές από τη Στουτγάρδη, όπου η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, απευθυνόμενη σε στελέχη του κόμματός της, τους Χριστιανοδημοκράτες, που την πίεζαν για μεγαλύτερη προσφυγή στον γερμανικό κρατικό κορβανά ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί μαζί τους και ότι «με αίσθηση ευθύνης έναντι των σημερινών και των μελλοντικών φ ορολογουμένων» δεν είναι διατεθειμένη να συμμετάσχει στην «κούρσα των δισεκατομμυρίων» προς την οποία πολλοί την ωθούν. Αποψη την οποία συμμερίζεται πλήρως και ο σοσιαλδημοκράτης γερμανός υπουργός Οικονομίας Πιρ Στάινμπρουκ, ο οποίος εμφανίστηκε χθες στις Βρυξέλλες απολύτως εναρμονισμένος με τις απόψεις Μέρκελ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και ο κ. Γ.Αλογοσκούφης, ο οποίος επανέλαβε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας δεν της επιτρέπει ανοίγματα πέραν αυτών που ήδη έχει περιλάβει στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009.
Κατόπιν όλων αυτών ουδένα εξέπληξε χθες στις Βρυξέλλες το γεγονός ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ κατέστησαν σαφές πως καμία εξ αυτών δεν προτίθεται να ακολουθήσει τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν στην απόφασή του για συρρίκνωση του ΦΠΑ στη Βρετανία στο 15%.
O πως άλλωστε ουδείς εξεπλάγη από το γεγονός ότι και χθες ο αρμόδιος για τα οικονομικά ζητήματα επίτροπος Χοακίν Αλμούνια επανέλαβε ότι παρά τη χαλάρωσή του το Σύμφωνο Σταθερότητας παραμένει σε ισχύ. Από την άλλη πλευρά βέβαια οι «27» συμφώνησαν χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιδείξει πιο «εποικοδομητική» στάση έναντι των προσπαθειών των κρατών-μελών να τονώσουν τη ρευστότητα των τραπεζών, ούτως ώστε και αυτές με τη σειρά τους να τονώσουν την «πραγματική οικονομία». Η αρμόδια επίτροπος Νέλι Κρους δεσμεύθηκε ότι στο εξής θα ερμηνεύει με τον διασταλτικότερο δυνατό τρόπο την κοινοτική νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις, ούτως ώστε να μπορέσουν οι τράπεζες να λειτουργήσουν προς όφελος της οικονομικής ανάκαμψης. Η εξέλιξη αυτή και η πολυαναμενόμενη για αύριο νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (κατά 0,5% ή κατά 0,75%) υπήρξαν κατά βάση τα δύο θετικότερα μηνύματα που έλαβαν χθες οι αγορές από τις Βρυξέλλες. Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
«Μικρά περιθώρια αντίδρασης»
«Ισορροπημένη» χαρακτήρισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης την πρόταση της Επιτροπής για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας με κρατικές ενισχύσεις 200 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα είπε ότι η πρόταση της Επιτροπής αποτελεί, ως πλαίσιο, την κατάλληλη απάντηση στην οικονομική κρίση, χαράσσει τις βασικές κατευθύνσεις για τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές και προτείνει μέτρα για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής ρευστότητας και τις μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα υπογράμμισε πως η χώρα, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού χρέους, έχει μικρά περιθώρια να αντιδράσει στην κρίση. Ανέφερε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πρωτοβουλίες ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων, καθώς και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Ο επίτροπος Οικονομίας Χοακίν Αλμούνια ερωτηθείς κατά πόσον η Ελλάδα έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια να λάβει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2007 αναθεωρήθηκε πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ, ενώ όσον αφορά το 2008 εξέφρασε την πεποίθηση ότι το έλλειμμα θα πέσει κάτω από το όριο που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας. Σημείωσε ακόμη ότι στις 19 Ιανουαρίου η Επιτροπή θα δημοσιεύσει νέες οικονομικές προβλέψεις.