ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ Σε πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού επιδίδονται από χθες οι δύο μεγάλες παρατάξεις της Ρουμανίας, δηλαδή το κεντροδεξιό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΡD-L) του προέδρου Τραϊάν Μπασέσκου και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (ΡSD), η μετεξέλιξη του πρώην κομμουνιστικού κόμματος της χώρας, υπό τον Μιρτσέα Γκεοάνα.

Στις εκλογές της Κυριακής τα δύο κόμματα αναδείχθηκαν ουσιαστικά ισόπαλα, καθώς με καταμετρημένο το 99,6% των ψήφων πήραν το καθένα από 34%. Τρίτη δύναμη, και ουσιαστικός «ρυθμιστής» των μετεκλογικών εξελίξεων, αναδείχθηκε το Φιλελεύθερο Κόμμα (ΡΝL), με ποσοστό 18,32%. Επίσης το κόμμα της ουγγρικής μειονότητας Δημοκρατική Ενωση των Μαγυάρων (UΜDR)

φαίνεται να «μπαίνει» για πρώτη φορά στο ρουμανικό κοινοβούλιο, με ποσοστό μεγαλύτερο του 6%, ενώ επίσης για πρώτη φορά μένει εκτός Βουλής το ακροδεξιό, εθνικιστικό Κόμμα της Μεγάλης Ρουμανίας (ΡRΜ), που δεν φαίνεται να συγκεντρώνει το απαιτούμενο 5%.

Ο πρόεδρος Μπασέσκου καλείται τώρα να ορίσει τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, ο διορισμός του οποίου θα πρέπει στη συνέχεια να επικυρωθεί από τη Βουλή. Λογικά, η πρώτη διερευνητική εντολή θα δοθεί στο ηγετικό στέλεχος του ΡD-L και πρώην πρωθυπουργό Τεοντόρ Στολόγιαν, ο οποίος θα επιδιώξει νέα συνεργασία με τους «Φιλελεύθερους» του πρωθυπουργού Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου. Κάτι που θεωρείται πολύ δύσκολο, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ των δύο αυτών ιδεολογικά συγγενών κόμματων κατέρρευσε πέρυσι εν μέσω αλληλοκατηγοριών για διαφθορά.

Αν αποτύχει αυτή η προσπάθεια, τότε η εντολή θα πρέπει να δοθεί στον 50χρονο κ. Γκεoάνα, ο οποίος ήδη έχει αρχίσει τις «προσεγγίσεις» με την ηγεσία του ΡΝL. Μετά τη διάλυση της συνεργασίας του ΡΝL με το κόμμα του Μπασέσκου, ο κ. Ταριτσεάνου «επέζησε» ως πρωθυπουργός χάρη στην κοινοβουλευτική υποστήριξη του ΡSD- γεγονός που ενισχύει τα σενάρια για συνεργασία των δύο ιδεολογικά «ασύμβατων» κομμάτων. Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι, αντιμέτωπος με την προοπτική μιας κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του κόμματός του, και μάλιστα με πρωθυπουργό τον μεγάλο του αντίπαλο, ο πρόεδρος Μπασέσκου θα προσπαθήσει να παρέμβει υπέρ της δημιουργίας μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων- περιλαμβανομένου και του ουγγρικού UDΜR- με επιχείρημα την ανάγκη της μέγιστης συναίνεσης ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Ηδη κυκλοφορεί στο Βουκουρέστι ως «φαβορί» για να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας το όνομα του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουγκούρ Ισαρέσκου.