Γυναίκα, αφροαμερικανικής καταγωγής, έμπειρη σε θέματα διεθνών σχέσεων, του στενού περιβάλλοντος του Μπαράκ Ομπάμα και με προϋπηρεσία οκτώ ετών στον Λευκό Οίκο και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επί προεδρίας Κλίντον, όταν εργαζόταν στο γραφείο της τότε υπουργού Εξωτερικών Μάντλιν Ολμπραϊτ, είναι το νέο πρόσωπο το οποίο θα εκπροσωπήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες στον ΟΗΕ. Πρόκειται για τη Σούζαν Ελίζαμπεθ Ράις, 44 ετών, την οποία παρουσίασε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα μαζί με άλλα πρόσωπα τα οποία θα αναλάβουν υπουργεία και υψηλές θέσεις στον Λευκό Οίκο. Η Σούζαν Ράις, η οποία θα μετέχει στο υπουργικό συμβούλιο και θα έχει απευθείας επικοινωνία με τον πρόεδρο, θα αναλάβει μετά το τέλος της παρούσης γενικής συνέλευσης και αφού επικυρωθεί η επιλογή της από το Κογκρέσο, νωρίς τον Φεβρουάριο, όπως πιστεύεται…

Κόρη υψηλόβαθμου διοικητικού στελέχους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η κυρία Ράις έχει μάστερ του Πανεπιστημίου Στάτφορντ- στο οποίο η Κοντολίζα Ράις ήταν κοσμήτωρκαι διδακτορικό επί διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Διακεκριμένη εταίρος του ινστιτούτου Βrookings της Ουάσιγκτον, θεωρουμένου ως think tank των Δημοκρατικών, έχει ειδικευτεί σε θέματα σχετικά με τα προβλήματα της Αφρικής και γενικότερα των αναπτυσσομένων χωρών και έχει συγκεκριμένες απόψεις για την αντιμετώπιση λ.χ. της γενοκτονίας και της πείνας.

Ορισμένοι θεωρούν τις απόψεις της «σκληρές». Σε άρθρο της προ μηνών είχε τονίσει ότι η Αμερική θα πρέπει να αντιμετωπίσει ενδεχομένως και με βίαια μέτρα τη γενοκτονία και τους βιασμούς. Μολονότι του λεγόμενου «στρατοπέδου των Κλίντον», η κυρία Ράις υποστήριξε από την πρώτη στιγμή τον Μπαράκ Ομπάμα και από νωρίς ανέλαβε επικεφαλής της ομάδας που ασχολούνταν με εξωτερικά θέματα, μάλιστα το όνομά της αναφέρθηκε ως ένα από τα τρία πιθανότερα να αναλάβουν το υπουργείο Εξωτερικών.

Στην Ουάσιγκτον η επιλογή της κυρίας Ράις έγινε δεκτή με ικανοποίηση ακόμη και από τους Ρεπουμπλικανούς, δεν έλειψαν όμως και κάποια ερωτήματα για το κατά πόσον θα είναι δυνατόν να συνεργαστούν αποτελεσματικά δυο γυναίκες- η Χίλαρι Κλίντον είναι η άλλη- διαφορετικού χαρακτήρα σε ζητήματα κρίσιμης σημασίας όχι μόνο για την Αμερική αλλά και για την ομαλή λειτουργία της κυβέρνησης Ομπάμα.

Η Σούζαν Ράις είναι παντρεμένη με τον Καναδό Ιαν Κάμερον, διευθυντή παραγωγής της εκπομπής του Τζορτζ Στεφανόπουλου στο ΑΒC.