ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις μεταξύ των «πυρηνικών γειτόνων» Ινδίας και Πακιστάν, μετά την ομολογία του μοναδικού επιζήσαντος τρομοκράτη των επιθέσεων της Βομβάης, του 21χρονου Αζάμ Αμίρ Κάσαβ, πως ο ίδιος και οι σύντροφοί του εκπαιδεύτηκαν επί μήνες σε στρατόπεδο ισλαμιστών μαχητών της οργάνωσης «Λασκάρε-Τάιμπα» στο Πακιστάν. Πρόκειται για οργάνωση με στενές διασυνδέσεις με την πανίσχυρη και «σκοτεινή» πακιστανική υπηρεσία πληροφοριών, την ΙSΙ. Μάλιστα, εκπαιδευτής των τρομοκρατών φέρεται να ήταν πρώην στέλεχος του πακιστανικού στρατού, ενώ στόχος της επίθεσης ήταν «να σκοτώσουν χιλιάδες άτομα».
Oσυλληφθείς είπε ακόμη στους αστυνομικούς πως η ομάδα του έπαιρνε οδηγίες απευθείας από « τη διοίκηση της οργάνωσης στο Πακιστάν», ενώ υποστήριξε ότι κύριος στόχος της αποστολής ήταν οι Ισραηλινοί, ως αντεκδίκηση για τις «φρικαλεότητες» που διαπράττει το κράτος τους ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Είναι σαφές πλέον πως οιτουλάχιστον δέκα- δράστες διέθεταν ντόπιους υποστηρικτές, που κάλυψαν την αποβίβασή τους, τους εφοδίασαν με οχήματα και βοήθησαν στον σχεδιασμό των ταυτόχρονων επιθέσεων, που στοίχισαν τη ζωή σε 183 ανθρώπους. Διαδοχικά δημοσιεύματα βρετανικών, κυρίως, εφημερίδων κατηγορούν τον «αρχινονό» της D-Company, του συνδικάτου του οργανωμένου εγκλήματος της Βομβάης, Νταγούντ Ιμπραήμ, ως τον «αρχιτέκτονα» των επιθέσεων, σε συνεργασία πάντα με το «βαθύ κράτος» του Πακιστάν, με το οποίο συνεργάζεται από το 1993. Με βάση πληροφορίες, η ινδική κυβέρνηση απαίτησε χθες με επίσημο διάβημα προς τον πακιστανό επιτετραμμένο την ανάληψη «αποφασιστικής δράσης» από το Ισλαμαμπάντ κατά των «εξτρεμιστικών στοιχείων» που οργάνωσαν τις επιθέσεις στη Βομβάη. Είναι η πρώτη φορά που η Ινδία με κάθε επισημότητα επιρρίπτει τις ευθύνες στο Πακιστάν. Οπακιστανός πρόεδρος Ασίφ Αλί Ζαρντάρι έσπευσε να «σηκώσει το γάντι», απευθύνοντας έκκληση στην Ινδία «να μην τιμωρήσει τη χώρα του» και προειδοποιώντας ότι οι «ινδικές προκλήσεις» μπορούν να προκαλέσουν «νέο πόλεμο».
Αν βασικός στόχος των επιθέσεων ήταν όντως η δημιουργία έντασης και η αποτροπή οποιασδήποτε ειρηνευτικής διευθέτησης του προβλήματος του Κασμίρ, όπως υποστηρίζει ο γνωστός αναλυτής Μίσα Γκλένι στην «Guardian», είναι προφανές πως δυστυχώς επετεύχθη.
Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη ώστε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις αναχωρεί αύριο για πυροσβεστική περιοδεία-αστραπή στην Ινδία και στο Πακιστάν.
Ασφαλείς οι Ελληνες στην Ταϊλάνδη
«Ηκατάσταση δεν εμπνέει ανησυχία για την ασφάλεια των Ελλήνων που βρίσκονται στην Ταϊλάνδη» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν έλληνες πολίτες λόγω της αναστολής λειτουργίας των δύο διεθνών αερολιμένων της Μπανγκόκ, τα οποία βρίσκονται υπό κατάληψη.
Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν αποκλείσει επί μία εβδομάδα τα δύο αεροδρόμια της Μπανγκόκ, εγκλωβίζοντας 350.000 ξένους τουρίστες. Εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού των εμπορικών πτήσεων παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις, αλλά η πρεσβεία της Ελλάδος στην Ταϊλάνδη καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εξασφαλίσει εισιτήρια προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να βγουν από τη χώρα. Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες προετοιμασίες ώστε να αναχωρήσει, ως έσχατη λύση, ένα αεροσκάφος C-130 για τον επαναπατρισμό των ελλήνων πολιτών.