Ενας νέος κρίκος από την αλυσίδα των «ιερών» επενδυτικών δραστηριοτήτων της Μονής Βατοπαιδίου και τη «διαπλοκή» συμφερόντων, όπως προκύπτει, μεταξύ της ιδίας, του ομίλου Πάπιστα και των εταιρειών Rassadel Ltd. και Μadeus Ltd., με διαχειριστή τον κ. Κοιρανίδη, αποκαλύφθηκε χθες στην Εξεταστική Επιτροπή.

Οι «τριγωνικές σχέσεις» μεταξύ τους επιβεβαιώθηκαν από τον ίδιο τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο της Μονής κ. Κοιρανίδη, ο οποίος αποκάλυψε στην κατάθεσή του ότι η εταιρεία Μadeus, συμφερόντων της Μονής, κατέχει το 30% του ομίλου Πάπιστα, το οποίο απέκτησε προς τα τέλη του 2007, «όταν η Μονή είχε δυναμώσει την οικονομική της θέση και εξασφάλισε δάνεια από τη Μarfin», όπως είπε ο μάρτυρας. Τη συμμετοχή της Μadeus Ltd. στις εταιρείες του κ. Πάπιστα επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο ομώνυμος επιχειρηματικός όμιλος. «Αυτό το μερίδιο συμμετοχής,όπως είναι προφανές,δεν δίνει κανενός είδους έλεγχο στον μέτοχο της μειοψηφίαςαλλά είναι καθαρά επενδυτικού χαρακτήρα,ενώ αποκτήθηκε 13 μήνες μετά την πρώτη συνεργασία του ομίλου με τον κ.Κοιρανίδη» σημειώνεται στο σχετικό ανακοινωθέν που εξέδωσε ο όμιλος επιχειρήσεων Πάπιστα.

Επισημαίνεται ότι για την εν λόγω επένδυση, ύψους 35 εκατ. ευρώ, ο κ. Αθ.Πάπιστας δεν ανέφερε κουβέντα στην κατάθεσή του, ενώ υπενθυμίζεται ότι και η δεύτερη εταιρεία που υπάρχει στο όνομα του κ. Κοιρανίδη, αλλά λειτουργεί με τα κεφάλαια της Μονής, η Rassadel, κατέχει το 30% της κατασκευαστικής εταιρείας Ανθεμιάς ΑΕ, συμφερόντων του κ. Πάπιστα, της εταιρείας δηλαδή που αγόρασε τα εξ ανταλλαγής ακίνητα της Μονής στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα την πρόταση προς τον κ. Πάπιστα την έκανε ο ίδιος ο κ. Κοιρανίδης: «Εντυπωσιάστηκα από τον άνθρωπο και από το 2004 είχαμε μια τακτική επαφή και,όταν τον Οκτώβριο του 2006 είχαν βγει σε δημοπρασία κάποια οικόπεδα της Μονής και γινόταν πλειστηριασμός,εγώ ειδοποίησα τον Θανάση αν ενδιαφερόταν» αιτιολόγησε ο μάρτυρας την αγορά από την Ανθεμιάς ΑΕ των οικοπέδων προς 16,7 εκατ. ευρώ.

Επιβεβαιώνοντας τη σχέση Μονής και Rassadel (στην εταιρεία αυτή είχαν κατατεθεί τα 41 συν 9 εκατ. ευρώ από την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου με τελικό δικαιούχο το Βατοπαίδι), κατέθεσε ότι «η εταιρεία αγοράστηκε όταν είχε αποφασιστεί πως θα ξεκινούσαμε να ψάχνουμε για κάποιες επενδύσεις», ενώ αρνούμενος ότι ξεπλύθηκε «βρώμικο» χρήμα μέσω των πολύπλοκων διαδρομών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ επέμεινε ότι τα χρήματα «προήλθαν από τραπεζικά δάνεια» και ότι «ούτε ένα ευρώ δεν έχει προκύψει από οποιαδήποτε άλλη εισροή». Συνήφθησαν, όπως ανέφερε, δάνεια 80 εκατ. ευρώ για τη Rassadel και 29 εκατ. ευρώ για τη Μadeus, ενώ την επιλογή του δανεισμού την απέδωσε στο γεγονός ότι «εν όψει της οικονομικής κρίσης η ρευστότητα έφερνε καλύτερες αποδόσεις λόγω της διαφοράς των επιτοκίων». Με τα χρήματα αυτά δημιουργήθηκε το χαρτοφυλάκιο της Μονής που, όπως είπε, ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ εμφάνισε ως «ψίχουλα» τις αγοραπωλησίες μετοχών της Μονής λέγοντας ότι «είναι το ένα εκατοστό μιας ημερήσιας κίνησης συναλλαγών στην Ελλάδα».

Ως επιβεβαίωση των επικερδών επενδυτικών δραστηριοτήτων της Μονής με «βιτρίνα» τις δύο εταιρείες εξελήφθη το στοιχείο που κατέθεσε ο κ. Κοιρανίδης, ότι βάσει της σύμβασης διαχείρισης το 95% των κερδών της Rassadel και της Μadeus πηγαίνει στο Βατοπαίδι και το 5% σε εκείνον, δηλώνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει πληρωθεί.

Η πρώτη επένδυση μέσω της Rassadel ήταν τον Απρίλιο του 2006, έναν μήνα μετά τη σύσταση της εταιρείας, για την αγορά ενός οικοπέδου στο Βελιγράδι προς 775.000 ευρώ, το οποίο πουλήθηκε δύο χρόνια αργότερα προς 2,4 εκατ. ευρώ, επιφέροντας για τη Μονή κέρδος 1,5 εκατ. ευρώ. Ο κυπριακής καταγωγής επιχειρηματίας κατέθεσε εξάλλου ότι τόσο η Rassadel όσο και η Μadeus αγοράστηκαν από τον ίδιο από το δικηγορικό γραφείο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τ. Παπαδόπουλου.

Μετά την κατάθεσή του βουλευτές του ΠαΣοΚ υποστήριζαν ότι «ενισχύονται οι υπόνοιες για διακίνηση μαύρου χρήματος» και για τον σκοπό αυτόν υπέβαλαν αίτημα να προσκομιστούν στην επιτροπή όλα τα δανειακά συμβόλαια της Μονής, τα μετοχολόγια των εταιρειών, καθώς και οι λογαριασμοί των εμπλεκομένων προσώπων στην Ελλάδα, στην Κύπρο και όπου αλλού. Επίσης ζητούν διευκρινίσεις για το ότι η Μονή εμφανίζεται με τρία διαφορετικά ΑΦΜ. Επανέφεραν εξάλλου το θέμα της μίσθωσης από το υπουργείο Οικονομικών τριών ακινήτων του ομίλου Πάπιστα όπου στεγάζονται οι ΔΟΥ Καλαμαριάς και Νέας Ιωνίας, καθώς και η ΥΠΕΕ στη Θεσσαλονίκη.