«Σωσίβιο» για την αντιμετώπιση της κρίσης και τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων στην πραγματική οικονομία (ανάπτυξη, επενδύσεις, απασχόληση) της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναζητούν σήμερα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών των «27».

Στο Εco/Fin θα συζητηθεί το σχέδιο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Παράλληλα οι «27» θα συζητήσουν την πορεία της ανταγωνιστικότητας στην ευρωζώνη με δεδομένο ότι ο δείκτης μεταποίησης βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας.

Στην ατζέντα της συζήτησης των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών συμπεριλαμβάνεται και η αναθεωρημένη πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Το θέμα θα συζητηθεί από την πλευρά των επιπτώσεων που θα έχουν οι μειωμένοι συντελεστές φόρου (αν εφαρμοστούν) στον προϋπολογισμό των κρατών-μελών (απώλεια εσόδων).

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης λίγο προτού αναχωρήσει γις τις Βρυξέλλες δεν απέκλεισε τη μείωση του ΦΠΑ σε κάποιες κατηγορίες κλάδων έντασης εργασίας (π.χ. επισκευές σε οικοδομές) ή τον τουρισμό, ταυτόχρονα όμως απέκλεισε γενικευμένη μείωση των συντελεστών. Το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι μια γενικευμένη μείωση δεν εξυπηρετεί, δεδομένου ότι είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσον θα επωφεληθούν οι καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν τα έσοδα. Ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Μια γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ δεν χρειάζεται την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,για να κάνεις επιλεκτικές αυξομειώσεις στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας χρειάζεται η άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αυτό δεν είναι κάτι εύκολο.Διότι αυτό τελικά απαιτεί και ομοφωνία στο επίπεδο του Συμβουλίου Εco/Fin». Και κατέληξε ότι τώρα συζητείται ένα πακέτο για τη μείωση του ΦΠΑ σε κάποιες κατηγορίες κλάδων έντασης εργασίας. Οπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του, «η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τόσο έντονα προβλήματα όσο κάποιες άλλες χώρες. Στο τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία, είχε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3%.Βεβαίωςγια το 2009 οι προβλέψεις είναι πιο άσχημες.Παρακολουθούμελοιπόν την κατάσταση. Ασφαλώς θα πάμε με στοχευμένα μέτρα,γιατί εδώ χρειάζεται στόχευση- δεν είναι μόνο το πόσα ξοδεύεις, είναι πού τα ξοδεύεις,με ποιον τρόπο τα ξοδεύεις, ποιες κοινωνικές ομάδες θα προσπαθήσεις να ωφελήσεις, ποιους κλάδους της οικονομίας πρέπει να ενισχύσεις, γιατί πλήττονται περισσότερο από την κρίση.Χρειάζεται μια στοχευμένη πολιτική και αυτή την πολιτική θα εφαρμόσουμε».

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα της κυβέρνησης ο κ. υπουργός δήλωσε:

«Παρακολουθούμε την κατάσταση,η οποία είναι υπό συνεχή εξέλιξη.Υπάρχουν κάθε ημέρα,κάθε εβδομάδα,κάθε μήνα καινούργια δεδομένα σε πολλές περιπτώσεις και θα πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να αναλαμβάνουμε τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται. Κάνουμε μια πολιτικήη οποία μην έχετε καμία αμφιβολία ότι και τη δημοσιονομική ισορροπία θα προσπαθήσει να συγκρατήσει,όσο γίνεται,σε αυτές τις συνθήκες,αλλά κυρίως αυτό που μας απασχολεί είναι να δια τηρήσουμε την ανάπτυξη και να ενισχύσουμε αυτούς που πλήττονται από την κρίση- είτε είναι δανειολήπτες είτε είναι άνεργοιείτε είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, αυτές τις κατηγορίες που πραγματικά πλήττονται από την κρίση».

Ο κ. Αλογοσκούφης αύριο θα έχει σύσκεψη με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρη Σπηλιωτόπουλο , την υπουργό Απασχόλησης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά και τους τουριστικούς φορείς, όπου θα συζητηθούν μέτρα στήριξης του κλάδου, μεταξύ αυτών και η μείωση του ΦΠΑ.

Πέραν των ανωτέρω θεμάτων, η ατζέντα των συζητήσεων του Εco/Fin είναι πλούσια. Θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τους τρόπους διασφάλισης μιας γρήγορης και συντονισμένης εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Παράλληλα το Εco/Fin θα συζητήσει την περαιτέρω βελτίωση της διαφάνειας των αγορών σε συνδυασμό με την εφαρμογή ενός ευρωπαϊκού συστήματος ελέγχου των οργανισμών αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας και την ενίσχυση των εποπτικών κανόνων του πλαισίου διαχείρισης κινδύνων και κρίσεων.

ΣΕΤΕ: Ρευστότητα και κατάργηση τελών

Σε δύο ενότητες, τη ρευστότητα και τη βελτίωση του κόστους και της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, διαμορφώνονται τα αιτήματα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με αφορμή την αυριανή συνάντηση. Τα αιτήματα συμπυκνώνουν τον «δεκάλογο» των μέτρων που είχε ζητήσει με επιστολή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ν.Αγγελόπουλος στα τέλη Οκτωβρίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την παγκόσμια κρίση. Σε πρώτη προτεραιότητα τίθενται η εξασφάλιση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με τη διοχέτευση μέρους του πακέτου των 28 δισ. από τις τράπεζες, λόγω των χρηματοοικονομικών πιέσεων που οφείλονται στην εποχικότητα του κλάδου, καθώς και κρατική διευκόλυνσή τους για την αναστολή της καταβολής φορολογικών ή ασφαλιστικών οφειλών προς το Δημόσιο. Στη δεύτερη ενότητα «μείζον ζήτημα», όπως σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος, αποτελούν η κατάργηση του Τέλους Παρεπιδημούντων, για την οποία ο κ. Αλογοσκούφης είχε δεσμευτεί τον Ιούνιο στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους του ΣΕΤΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η επιβολή του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και η αναστολή της εισφοράς του Ν.

128/75 στα δάνεια προς τουριστικές επιχειρήσεις (που ανέρχεται σε 0,6%). Επίσης αναγκαία είναι η επιδότηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας για να διατηρηθούν ειδικά τους δύσκολους μήνες Απρίλιο και Μάιο, αλλά και η ενίσχυση των tour operators με δέσμευσή τους για τη διατήρηση του αριθμού των πτήσεων που είχαν και για το 2009.